Ars Sacra: Gyere velem zsinagógába!

2019. Szeptember 06. / 11:47


Ars Sacra: Gyere velem zsinagógába!

Az Ars Sacra Fesztivál a magyarországi zsidó kultúra, hagyomány és örökség sokrétűségét kívánja bemutatni a vallásra, a közös együttélésre és a gyökerekre fókuszálva. Lesznek kiállítások, könyvbemutatók, gyermek- és családi programok, közös tanulások és tudományos előadások is. 


Ízelítő gyanánt néhány program: szeptember 14-én mocet sabbat, azaz a sabbat vége után, 21 órakor kezdődik a rendezvénysorozat a Páva utcai múzeumban, ahol „Mesék és legendák” címmel két fiatal művész elevenít föl régi haszid legendákat. Az egyedi zsinagóga kiállítás bima-részén, kényelmes párnákon ülve, szörpöt kortyolva, nasizva merülhetünk el a régi zsidó világ felidézésében. 

Szeptember 15-én este 19 órától Nógrádi Gergellyel találkozhatunk az újpesti zsinagógában (Berzeviczy Gergely utca 8.), szeptember 15-én pedig Kiskunhalason szerveznek egy, a zsidó-keresztény párbeszédről szóló előadást. Ugyanitt megnézhetjük a „Kiskunhalas épített zsidó emlékei” című fotókiállítást, s meghallgathatunk egy kántorkoncertet.

arssacra-cikkbe.jpg

A XI. kerületi Bét Sálom zsinagógában Rubin Eszter legújabb, Árnyékkert című könyvét mutatják be szeptember 17-én, s közben maceszt falatozgathatunk különböző krémekkel. A szerzőt Rózsa T. Endre kérdezi. 

A Bethlen téri zsinagógához kapcsolódó McDaniel Colege-ban (Bethlen tér 2.) egyszerre több kiállítás is lesz olyan művészekkel, mint Mágén István, Fehér László, Kósa Klára vagy Siljoe. Szeptember 18-án a Tanulj Talmudul című rendezvényre várják ugyanide az igazi rabbinikus tanuláson részt venni kívánókat, majd szeptember 19-án Toronyi Zsuzsanna, a Zsidó Múzeum igazgatója tart izgalmas előadást egy történészeti nyomozásról ugyanitt.  

201_74-1-e1544727962593-1024x640.jpg

Szeptember 19- mozgalmas nap lesz, hiszen akkor rendezik az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen a „Tudnak-e a neuronok imádkozni?” című ökumenikus, nyitott konferenciát is. Szeptember 21-én, szombaton este fél 8-tól havdala szertartáson (vagyis szombatbúcsúztatáson) vehetnek részt a Frankel zsinagógában, ahol megtekinthetik a templomot és találkozhatnak Verő Tamás főrabbival. A rendezvénysorozatot szeptember 22-én, a Judafeszten zárják családi nappal, gyerekkönyv-bemutatóval, író-olvasó találkozóval, Nógrádi Gergellyel.

A rendezvényekre ezen az e-mail címen kell regisztrálni: regsacra@gmail.com.

A programokról bővebb információ: www.ars-sacra.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek