Ádár hónap 7-e: Mózes születésének és halálának napja

2021. Február 18. / 09:53


Ádár hónap 7-e: Mózes születésének és halálának napja

Hamarosan beköszönt Ádár hónap hetedike, amely a zsidó hagyomány nevezetes napja: ekkor született és éppen ezen a napon halt meg Mózes próféta. Szokás ilyenkor halat vacsorázni és megemlékezni halottainkról.


A zsidó hagyomány szerint Ádár hónap 7-én (Zájin Ádár) született és halt meg Mózes. A Chevrá Kádisá tagjai e napon böjtölni szoktak annak bocsánatára, ha egy halottal véletlenül nem bántak volna tisztességgel.

moses-sculpture-4226960_1920.jpgFotó: Goran Horvat/Pixabay 

Ez a nap minden évben Tecáve heti szakaszára esik, akár 12 hónapos, akár 13 hónapos az év. Mint Eliezer Slomovits írja, ebben bölcseink egy jelet találtak, ugyanis ez az egyetlen fejezet a Tórában, amiben nincs megemlítve Mózes neve. Mózes kérte az Örökkévalót: „Ha elpusztítja népét, az ő nevét is törölje ki Tórájából". 

Bár a népet nem pusztította el az Örökkévaló, de mivel egy cádik szavának valamilyen formában mindenképpen teljesülnie kell, nincs említve ebben a heti szakaszban Mózes neve.

Ádár hónap hetedikével kapcsolatos szokás ilyenkor halat enni, mivel a héber „dag” (hal) szó betűértéke éppen hetet ad ki. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek