A Tóra és a puffogás a Facebookon – Jó szombatot!

2024. Február 09. / 14:35


A Tóra és a puffogás a Facebookon – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 16 óra 38 perckor köszönt be és holnap este 17 óra 45 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Mispátim (Mózes 2. 21:1-24:18.) hetiszakaszt olvassuk. Békés szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Szabad-e, érdemes-e elmondani az ismerőseinknek, hogy ez vagy az a politikus (stb) ostoba? Mi különbözteti meg az indulatlevezetést a politikai cselekvéstől?

A Mispatim (törvények) hetiszakaszában, az egymás után sorakozó előírások között azt olvassuk, hogy „ne átkozd néped vezetőit”. Olyan, mintha őket csak hódolat illetné meg, bírálat nem, pedig a Tóra még az Örökkévalóval folytatott vitákat sem tiltja le, Ábrahám rápirít a Seregek Urára, amiért egyformán kezelné az ártatlanokat és a bűnösöket. Mózes arra figyelmezteti Őt, amikor el akarja pusztítani az engedetlen Izraelt, hogy kinevettetné magát, ha már ennyit vesződött velük, idáig elhozta őket, most meg elteszi láb alól a pártfogoltjait, mindenki látni fogja, hogy a Jóisten fölöslegesen erőlködik. Eddig nem jött velünk szembe ez a behódolást váró hangnem és a próféták később sem fogadták meg a tanácsot, mindig volt néhány nyersebb szavuk az uralkodókról az alattvalóik és az Ő érdekeinek képviseletében. Mit szeretne tőlünk a Tóra?

Átkozódni a tehetetlen kétségbeesés nyelve, a frusztráció szokásos átfordítása agresszióba. Önhergelés és a barátaink hergelése az eleve-egyetértés álközösségeiben, amelyek senkit nem tudnak integrálni, meghallgatni, megérteni. A közösségteremtés és a politikai cselekvés látszatának fenntartása. Persze, indokolt és érzelmileg érthető önigazolás, de önigazolás közösségek építése helyett, noha a gyengébbek védelme egyedül szolidáris közösségek építésével lehetséges. A kritika, akármilyen éles is, átgondolt, világos a kiindulópontja és a célja, fókuszában nem személyek állnak, hanem a viselt dolgaik, bűneik, tévedéseik. Nem hazug módon kíméletes, nem nézi el a bűnt, csak elsősorban nem X. Y érdekli, az ő megerősítése, helyzetbe hozása, eltakarítása, megdicsőülése, megbüntetése, legyőzése, hanem a közösség lehetőségei. Elsősorban nem „véleménye” van az ilyen beszédnek, hanem javaslatai, felvetései, amelyeket vitára bocsátana.

A Tórának esze ágában sincs megtiltani a hatalmasok kritizálását, csak arra kér, hogy – ha meg tudod állni, mert néha ki kell beszélni a kétségbeesést is -beszéddel ne növeld tovább a zajt, az egymást túlordítók magabiztos magasztalásait és átkozódásait, igyekezz ne termelni, hanem oldani az agresszióba forduló frusztrációt. Megóvni nyelvünket a rossztól és a béke felé törni utat, ahogy a zsoltár is kéri, erre utal a szidra (a hetiszakasz) figyelmezteté Neal. J Loewinger konzervatív rabbi szerint.

Békés ünnepet kívánunk!

Vári György írása

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi az időről
2023. December 30. / 17:00

Jonathan Sacks rabbi az időről