A hét műtárgya: egy tóraszekrény-függöny töredéke

2020. November 06. / 11:41


A hét műtárgya: egy tóraszekrény-függöny töredéke

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár szokásos heti sorozatának mai darabja kicsit más, mint az eddigiek, hiszen csupán egy töredékről van szó: egy hajdani tóraszekrény-függönyt díszítő, hímzett oszlopdarabról. Sajnos az évszám betűi hiányoznak, az időpont megállapítása további kutatást igényel, de a töredék így is fontos történelmi-kulturális jelenségekre hívja fel a figyelmet – olvasható az intézmény pénteki hírlevelében. 

A töredékre 2014-ben, a szegedi hitközség könyveinek, iratainak és egyéb kincseinek rendezése közben bukkant rá Ábrahám Vera, és küldte el megőrzésre a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményének – írja a hírlevél. Évekkel később, Bányai Viktória kutatásai során kerültek elő a további darabjai, és a szövegtöredékek alapján nyilvánvaló, hogy a tóraszekrény-függönyt hajdanán a Kotányi család ajándékozta a zsinagógának. 

függ2.jpg

Sajnos az évszám betűi hiányoznak, így az időpont megállapítása még további kutatást igényel, de a töredék így is fontos történelmi-kulturális jelenségekre hívja fel a figyelmünket. A fémhímzéssel díszített selyem tóraszekrény függöny komoly, drága adománynak számított mindig is, az adományozó család a közösség fontos tagja volt – ezt egyébként tudjuk a korabeli sajtóhírekből is. A név nekünk is ismerősen cseng, hiszen a Kotányi fűszerekkel nap mint nap találkozhatunk.

A műtárgy adatlapja ide kattintva megtekinthető.

(Forrás: MILEV-hírlevél)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek