Ezekiél a Templomra gondol: a Fogság tavasza

2020. Március 20. / 15:54


Ezekiél a Templomra gondol: a Fogság tavasza

Ez a szombat a Fogság szombatja, a remény szombatja és a virágzó gyümölcsfák, a tavasz szombatja is. Közeledünk – épp most, és jó, hogy épp most – az év legboldogabb szakaszához. 


A mostani szombat az utolsó Niszán hónap, a tavasz és a szabadulás, Pészah és a Széder-este hónapja előtt. Szombatonként a most lezárt zsinagógákban, a Tóra-olvasás után a próféták könyveiből is mindig elolvasunk egy részt. Most a dermesztő látomásairól híres Ezékiel próféta beszél arról, hogyan zajlik a Jeruzsálemi Szentélyben az ünnepi áldozati szertartás, mindenekelőtt Niszán havának kezdetén és Pészah ünnepén. Ami azért meglepő igazán, mert Ezékiel a babiloni száműzetés prófétája, amikor beszél, nem áll semmiféle Templom Jeruzsálemben. Miről beszél, kihez szól?

A következő hónap, amelyről Ezékiel próféta beszél, a Niszán. Ilyenkor, ha kimegyünk és meglátjuk az első virágzó gyümölcsfát, áldást kell mondanunk rá: Áldott vagy Te, Örökkévaló, Világ Királya, aki teljessé formáltad a teremtést, csodás élőlényeket teremtettél és jó fákat, hogy gyönyörködhessünk bennük”. 

Ez az időszak – csütörtökön, Niszán újholdjával kezdődik majd, amikor rácsodálkozhatunk a körülöttünk lévő, feléledő világra, minden évben meglepődni, hogy ezt az egészet milyen jól kitalálta Gondos Tervezője. 

És ez a hónap, nem véletlenül, „szabadságunk ideje”, az egyiptomi szabadulás, Pészáh hónapja. A legjobb zsidó ünnepi alkalomé, a széderestéé. 

Mindez most eléggé távolinak tűnik. Az együttlét, a természet problémátlan közelsége, a szabadság ünneplése. De Ezékiel beszéde idején még távolibbnak tűnt a második Templom felépülésének reménye és mégis felépült, aránylag nem is nagyon sokára. 

Ezékiel egyenesen Hozzánk beszél. Hozzánk, akik előbb térünk majd vissza az igazi életbe, mint ahogy a Templom épült fel a próféta szavait követően. Arról beszél Ezékiel, hogy a fogság és a szabadság valójában nem külső meghatározottság, hanem belső hangoltság. Ezékiel listája a különböző áldozatok rendjéről máskor talán kicsit unalmasnak hathat, de most a fogság tavaszán, nincs szórakoztatóbb és vigasztalóbb olvasmány ennél. 

Közeledik Sábát há Gádol, a „nagy szombat”, amely már, a jövő hét végén, a Pészahot jelzi és aztán elérkezik szabadulásunk ideje.

Jó szombatot!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó ünnepek
Hanukai kisokos: itt a válasz minden kérdésedre
Izrael
Mesterséges tejet gyártottak Izraelben
2021. Január 07. / 17:27

Mesterséges tejet gyártottak Izraelben

Kommentek