”Ünnepelni jöttünk téged!”

2020. Február 14. / 09:35


”Ünnepelni jöttünk téged!”

Szerző: Kácsor Zsolt

Hatalmas érdeklődés mellett mutatták be Oláh János judaisztika professzor Kicsi zsidó-magyar vademecum című könyvét tegnap az Írók Boltjában. A kötetet Schőner Alfréd, az országos rabbiképző volt rektora méltatta, közreműködött Nógrádi Gergely főkántor, majd az ő biztatására bekapcsolódott Fekete László főkántor is.


Ambivalens érzelmek kavarognak most az emberben, hiszen itt van egy remek produktum az asztalon, de nincs jelen a szerző. Szerencsére a kötetbemutatóról felvétel készül, innen és ilyen sokan üzenjük tehát Jánosnak, hogy ünnepelni jöttünk téged, és erőt adni! – Nógrádi Gergely főkántor e megható, nagyon emberi szavaival kezdődött Oláh János judaisztika professzor Kicsi zsidó-magyar vademecum című könyvének bemutatója tegnap az Írók Boltjában. 

oláh2.jpgSchőner Alfréd és Nógrádi Gergely

Az első emeleti galéria olyannyira megtelt közönséggel, hogy nagyon sokan állni kényszerültek. Schőner Alfréd professor emeritus, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) volt rektora arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a betegséggel küszködő Oláh János jobban van, és jövő héten elhagyhatja a kórházat. Schőner Alfréd ezután hosszan méltatta az OR-ZSE tanszékvezető judaisztika professzorának munkásságát, s úgy fogalmazott: „köszönöm neki, hogy én lehetek a méltatója”. 

Oláh János oktatói és kutatói munkáját a keresés, a megismerés, a zsidó világ iránti elkötelezettség inspirálja, hogy feltárja ősi múltunk ezernyi árnyalatát – fogalmazott. A szerzőről a professzor azt mondta: „két évtizede tanít a rabbiképzőben, ahol következetességgel, és az ügy iránti alázattal oktat. Tudós ember, akinek analizáló képessége önmagáért beszél, összegző készsége lenyűgöz mindannyiunkat”. 

oláh.jpg

A professzor egyúttal köszönetet mondott az Írók Boltjának azért, hogy immár hosszú évek óta helyet biztosít az ilyen jellegű kötetbemutatóknak is, majd megköszönte az Oláh János könyvét is megjelentető Gabiano kiadó munkáját. Mint mondta, ennek a kiadónak és vezetőjének, Izsák Gábornak nagyon sokat köszönhet a magyar könyvkiadás. 

A bemutatón Nógrádi Gergely elénekelte a Jedid nefes című, közkedvelt zsidó éneket, majd elhangzott az Ádon olám is. Ez utóbbi dal eléneklésébe bekapcsolódott Fekete László főkántor is, aki eredetileg nézőként, hallgatóként érkezett, ám Nógrádi biztatására történt spontán fellépésével emelte az ünnep fényét.

A szerző ismertetését a kötetről ide kattintva olvashatják.

 (Fotók: Szentgyörgyi Ákos)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek