Schweitzer József-emlékdíjat kap Kövér András

2020. Január 31. / 08:26


Schweitzer József-emlékdíjat kap Kövér András

A család által Schweitzer József egykori országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója emlékére alapított emlékdíjat a kuratórium ebben az évben Kövér Andrásnak ítélte. A kitüntetést a Magyar Hebraisztikai Társaság Schweitzer-lectures című konferenciáján adják át az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) dísztermében február 5-én.


A díjat odaítélő testület indoklása szerint Kövér András Löw Imánuel drágakövekkel foglalkozó posztumusz tanulmányainak (Mineralien der Juden) magyarra fordításáért kapja a díjat, különös tekintettel a szövegek nehéz héber, arámi, szír, görög és ásványtani terminológiájának sikeres megoldására.

A mintegy 200 oldal terjedelmű fordítás a Löw Immánuel válogatott művei sorozat II. kötetében jelent meg, amelyet Ungvári Tamás (ז”ל), az OR-ZSE közelmúltban elhunyt díszdoktora, professor emeritusa és Hidvégi Máté, az OR-ZSE Scheiber Sándor-díjas, Löw Lipót emlékplakettel elismert címzetes  egyetemi tanára szerkesztett. A könyvet 2019-ben adta ki a Scolar Kiadó. 

Az emlékdíj ünnepélyes átadása a Magyar Hebraisztikai Társaság Schweitzer-lectures című konferenciáján lesz február 5-én, szerdán délután fél 2-től az OR-ZSE második emeleti Scheiber-termében (díszterem). A tanácskozás programját ide kattintva olvashatják.

A kuratórium képviseletében laudációt mond Komoróczy Géza professor emeritus.

(Forrás: OR-ZSE)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek