Izrael: Ősi alagútrendszert tártak fel régészek Galileában

2024. Március 31. / 19:50


Izrael: Ősi alagútrendszert tártak fel régészek Galileában

Az i. sz. 132-135-ig tartott, Simon Bar Kohba vezette rómaiak elleni zsidó felkelés földalatti búvóhelyeit és alagútjait tárták fel a régészek Izrael északi részén, Galileában – jelentette az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA)

Az izraeli régészek hatalmas búvóhelykomplexumot tártak fel, amelyben a Bar Kohba-felkelés idején rejtőzhettek el a római katonák elől a zsidók. Ez Galilea eddig felfedezett legnagyobb földalatti alagútrendszere, melyet az egykori Hukok falu alá vájtak a mészkőbe. A régészek több száz törött agyag- és üvegedényt, egy drágakőhöz illő, de kő nélküli gyűrűt és számos más értékes leletet találtak.

Az ásatás eredményei szerint az i. sz. 66-os első zsidó felkelésre és a i. sz. 132-es Bar Kohba-lázadásra készülve Hukok lakói rejtekhellyé alakították át az addig a víz tárolására szolgáló ciszternájukat.

A veszély közeledtével megszüntettek egy addig nek, vagyis rituális fürdőnek használt földalatti helyiséget, hogy alagutat ássanak onnan más üregekbe. Számos alagutat hoztak létre házaik alatt – földalatti járataik rendszere körülbelül nyolc barlangot foglalt magába, és az összekötő járatokban kilencven fokban görbülő, meredek részeket hoztak létre, hogy megakadályozzák bennük az őket esetleg üldöző, erősen felfegyverzett római katonák közlekedését.

Hukok zsidó település volt a római korban, mintegy 2000 évvel ezelőtt. A jeruzsálemi és babiloni talmud megemlíti az i. sz. harmadik és negyedik században itt élő bölcseket, Pinhasz és Ezékiás rabbit. A búvóhely közelében fekvő dombon bizánci korból származó lenyűgöző, mozaikokkal díszített zsinagógát tártak fel a 2011-ben kezdett ásatásokon. 

“A rejtekhelyet közösségi módon tártuk fel az IAA azon elképzelésének megfelelően, hogy örökségükhöz kössük a helyi lakosokat” – mondta Einat Ambar-Armon, az IAA északi-izraeli régészeti-oktatási központjának igazgatója.  

Yinon Shivtiel professzor – Fotó: IAAYinon Shivtiel professzor – Fotó: IAA

“A búvóhelykomplexum bepillantást enged a hukoki és általában a galileai zsidók nehéz időszakába” – közölte az ásatásokat vezető Uri Berger, az IAA szakembere és Yinon Shivtiel professzor, a Cfati Akadémiai Főiskola tanára.

A földalatti alagútrendszer feltárása segít eldönteni a régi tudományos vitát, mely szerint a Bar Kohba-lázadás elért-e az északi Galileába, vagy csak a délebbi Júdeában és Izrael középső részén harcoltak.

A tudósok az alagutakban talált leleteket a Bar Kohba-felkelésre datálják, noha úgy vélik, hogy a járatok egy részét már az első, i. sz. 67-ben kitört zsidó lázadás idején használták.

Az IAA vezetésével, az izraeli örökségvédelmi minisztérium és Izrael Nemzeti Alapítványa segítségével az utóbbi hónapokban több száz diák, katona és önkéntes segítségével végezték a feltárást. Március 29-én és április 5-én a nagyközönség számára is bemutatják a helyet.

Shiri Zsuzsa / MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek