A zsidó múlt online terei: most a Holokauszt Fotó következik

2021. Április 27. / 14:46


A zsidó múlt online terei: most a Holokauszt Fotó következik

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) által szervezett Történelem home office-ban, avagy a zsidó múlt online terei című online sorozat következő részében a Holokauszt Fotó (holokausztfoto.hu) digitális gyűjteményét ismerhetik meg. A gyűjteményt Basics Beatrix művészettörténész és Lénárt András történész mutatja be.

Az OR-ZSE Művelődés- és Kultúratörténeti Tanszéke által az idei tavaszi félévben szervezett előadás-sorozat keretében egy-egy, a zsidósággal kapcsolatos online archívum mutatkozik be az érdeklődőknek. A cél az, hogy a kutatók könnyebben eligazodjanak az online tartalmak között.

Ezen a héten a Holokauszt Fotó (www.holokausztfoto.hu) digitális gyűjteményét ismerhetik meg az érdeklődők Basics Beatrix művészettörténész és Lénárt András történész segítségével. Az előadás április 29-én, csütörtök  délután 5 órakor kezdődik. Az előadás ezen a linken követhető majd. 

Az archívumról:

„A honlap célja, hogy a magyarországi holokauszthoz köthető összes magyarországi és külföldi fényképet egy helyen bemutassa. A fényképeket folyamatosan töltjük fel, a közismert, és az eddig publikálatlan fotókat is elérhetővé tesszük. Munkánkkal reményeink szerint elősegítjük, hogy a sajtóban és a történeti munkákban látható holokauszt-fotográfiák ne téves adatokkal, hanem korrekt képaláírással, valós történeti kontextusban, jó minőségben jelenjenek meg.

Azokat a fényképeket tekintjük „holokauszt fotónak”, amelyek a zsidóellenes diszkrimináció, az antiszemita törvényhozás hatásának látható jeleit mutatja meg. A sárga csillag viselésétől kezdve a gettóba záráson át a deportálásig. Ilyenek a munkaszolgálatról, a koncentrációs táborokban készült és más gyilkosságokkal kapcsolatos felvételek is." (A Holokauszt Fotó honlapjáról)

(Forrás: Történelem homme office-ban/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Magyar zsidó arcképcsarnok
Magyar zsidó arcképcsarnok: Perlott Csaba Vilmos (1880-1955)

Kommentek