Több ezren írtak megemlékező gondolatokat a Kristályéjszaka évfordulóján

2020. November 10. / 12:01


Több ezren írtak megemlékező gondolatokat a Kristályéjszaka évfordulóján

Az 1938. november 9-éről 10-ére virradó éjszaka – amit ma már csak Kristallnacht, azaz kristályéjszaka néven emlegetünk – az első lépés volt a holokauszthoz vezető úton.

Alig néhány hét telt el azután, hogy a nácik hatalomra jutottak Németországban, máris bojkottot szerveztek a zsidó üzletek ellen. Aztán jött a numerus clausus – a zsidók arányának korlátozása a felsőoktatásban és a tisztviselői pozíciókban –, majd két évvel később a nürnbergi faji törvények, amik a zsidók és nem zsidók közti házasságot is megtiltották.

Erről az éjszakáról emlékeztek meg világszerte tegnap, a zsinagógákat itthon és máshol is kivilágították, a Nemzetközi Életmenete által létrehozott emlékoldalon pedig ezrek írtak emlékező bejegyzéseket, így politikusok, vallási vezetők, magánemberek és természetesen a magyarországi zsidó vezetők is.

A Kristályéjszaka 82. évfordulóján emlékezzünk a holokauszt kezdetére. Megfogadjuk, hogy a zsidó nép soha többé nem lesz védtelen az elpusztítására irányuló erőkkel szemben.” – írta személyes megemlékezésében Benjamin Netanjahu, Izrael Állam miniszterelnöke.

kristnet-netanjahu.jpg

“Ma ismét eszünkbe jut a gyűlölet és az emberi gonoszság pusztító ereje. Szemben állunk azokkal az erőkkel akik a kárunkat akarják, erős, biztonságos nemzetként kiállunk és világosan jelezzünk: Soha többé!” (Benny Gantz, Izrael Állam védelmi minisztere)

kristganz.jpg

“Legyen fény! A Kristályéjszaka a történelem legsötétebb korszakához vezetett. Egyként állunk ki az antiszemitizmus, a gyűlölet, az intolerancia ellen. Soha nem hagyjuk kialudni a fényeket.” (Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke)

kristjohn.jpg

Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke is elhelyezte virtuális megemlékezését az emlékoldalon: “Emlékezzünk testvéreinkre, ártatlan idősekre, gyerekekre, férfiakra, nőkre, akik életüket veszítették a Soa alatt Európában. Fel kell építenünk és meg kell erősíteni magunkat, fényt kell hoznunk az életünkbe. Soha nem felejthetjük el a történteket és örökre emlékeznünk kell.

kristmest.jpg

Heisler András, a Mazsihisz elnöke is emlékezett: “Emlékezzünk erre a napra, és arra, ami ekkor történt. Emlékezzünk arra, hány zsidó élete tört meg és ért véget a Soa alatt. Kölcsönös felelősségünk felépülni ebből a veszteségből, hidat építeni a közösségek, más felekezetek között. Mindig emlékezzünk és soha ne felejtsünk

kristheis.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 70 éves Fischer Iván: boldog születésnapot, Maestro!
Hírek, lapszemle
Adalék a Pfizer-vakcinához, avagy mártírjaink élő emlékezete

Kommentek