Schőner Alfréd főrabbi Benedek István Gáborról: „Te voltál a vízesés a sivatagban”

2023. Október 15. / 15:19


Schőner Alfréd főrabbi Benedek István Gáborról: „Te voltál a vízesés a sivatagban”

A budapesti Kozma utcai zsidó temetőben ma tartották Benedek István Gábor (1937-2022) író, szerkesztő, újságíró, a Remény folyóirat alapító főszerkesztője sírkövének avatását. A szertartáson dr. Schőner Alfréd főrabbi, professzor emeritus búcsúztatta a magyar zsidó közösségben BIG-ként nevezett, a 85. születésnapja előtt egy hónappal elhunyt írót, közreműködött Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora.

Benedek István Gábor özvegye, tótkomlósi rokonai, barátai, tisztelői részvételével tartották a tavaly elhunyt író, szerkesztő, újságíró sírkövének avatását a budapesti Kozma utcai temetőben. 

Haj_BIG.jpgBenedek István Gábor özvegye elhelyezi az emlékezés kövét a síron

Az eseményen többek között részt vett Darvas István főrabbi, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) elnöke és dr. Balogh István docens, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) judaisztika tanszékének mb. vezetője is. A szertartáson dr. Schőner Alfréd főrabbi, professzor emeritus, az OR-ZSE egykori rektora méltatta Benedek István Gábort, közreműködött Fekete László főkántor. 

sch2_BIG.jpgSchőner Alfréd főrabbi és Fekete László főkántor

Schőner főrabbi személyes és baráti hangvételű, szeretetteli beszédében felidézte BIG életútjának, valamint újságírói, szerkesztői, írói pályájának főbb állomásait. Megemlítette az író tótkomlósi, pontosabban komlósi származását, majd – Benedek István Gábor egyik legismertebb művére, az átütő sikert aratott A komlósi Tórára utalva – így fogalmazott: „ő maga volt a komlósi Tóra”. 

sch3_BIG.jpgSchőner Alfréd főrabbi

A főrabbi megemlékezett Benedek Pálról, BIG testvéréről is, aki Izraelben volt újságíró, s akivel a főrabbi éppen Izraelben találkozott az 1980-as évek közepén.

– Ez a világ, amely körbevesz minket – mutatott Benedek Pál a háta mögött lévő világtérképre az izraeli szerkesztőségi szobájában –, ugyanúgy meg akar ölni bennünket, mint a nácik 1944-45-ben. 

Schőner Alfréd hozzátette: „hogy miért idéztem fel Benedek Pál rég elhangzott szavait éppen most és ma, azt ti nagyon jól értitek”. 

sírkő2_BIG.jpg

A főrabbi megjegyezte: együtt járt BIG-gel a Holt-tenger mellett fekvő Ein Gedi Nemzeti Parkban, ahol az ottani ókori zsinagóga romjaitól nem messze csobog vízesések voltak. „Ez maga volt a csoda: vízesés a sivatagban! Odafordultam ekkor Pistához, és azt mondtam neki: te vagy a vízesés a sivatagban. Nagyon meghatódott” – emlékezett vissza Schőner Alfréd.

– Benedek István Gábor zeniális tollú, zseniális lelkületű ember volt. Foglaltassék be neve és drága emléke az örök élet kötelékébe – mondotta beszéde végén a főrabbi.

Megemlékezett BIG-ről Kácsor Zsolt író, a Mazsihisz munkatársa is, aki többek között azt mondta: 
– „Igazságos volt útjain, és egyenes minden cselekedetében.” Ez a mondat nem tőlem származik, és nem is Benedek István Gábor valamelyik írásából, hanem egy olyan sírfeliratot idéztem, amely egy időben meglehetősen gyakori volt magyarországi zsidó temetőkben a férfiak sírkövein. 

FL_BIG.jpgFekete Lászlő főkántor

Hozzátette: „Nem hiszem, hogy ennél szebben és tömörebben meg lehetne fogalmazni, hogy milyen ember volt Benedek István Gábor. Hiszen igazságos volt útjain, s bennünk él a mosolya, a kedvessége, a szolgálatkészsége, a figyelmes odafordulása azokhoz, akiket becsült és szeretett. Nem, az ő szelleme nem halt meg, legalábbis mindaddig nem tehetjük őt múlt időbe, míg ilyen sokan vagyunk, akik őrá emlékezünk”. 

Mint fogalmazott: „BIG egyenes volt minden cselekedétében, hiszen egyenes, becsületes, nyílt embernek ismertük meg, ő azon ritka kevesek közé tartozott, akik többre becsülték az emberi tisztességet, mint az embert bemocskoló és lealacsonyító ügyeskedést, mismásolást, törtetést”. 

Azt mondta: „BIG sírköve nem sűrű kristályos kőzetszemcsékből áll, hanem emberi érzelmekből, régi barátságokból, megérdemelt megbecsülésből és viszonzott szeretetből. Mert ez a megbecsülés, a tisztelet és a szeretet által emelt sírkő  számomra nem egyszerűen ásványi anyag, hanem formai kifejezése annak a szeretetteli érzésnek, ami mindannyiunk lelkét átjárja, amikor BIG-re gondolunk”. 

KP_BIG.jpgKirschner Péter, a Mazsike elnöke

A szertartás végén a résztvevők elmondták a káddist, majd elhelyezték az emlékezés köveit Benedek István Gábor sírkövén, amelyet – utalva arra, hogy BIG Rózsa Ferenc-díjjal és Aranytollal kitüntetett újságíró volt – egy tintatartó és egy lúdtoll díszít. 

(Fotók: Mazsihisz.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek