Sárga gyertyák lobognak ma este a mártírok emlékére

2021. Április 07. / 20:04


Sárga gyertyák lobognak ma este a mártírok emlékére

Ma estére esik a Jom HaSoah, az izraeli holokauszt emléknap, amelynek keretében a Maccabi VAC Hungary koordinálásával Magyarországon is sokan emlékezünk egy-egy sárga gyertya fényénél a vészkorszak áldozataira. A kezdeményezéshez csatlakozott a Mazsihisz és a BZSH is. 


Az internetes közösségi oldalakra ma este kerülnek föl azok a képek, amelyek sárga gyertyák fényébe öltöztetik a mártírok nevét. A Yellow Candle – Sárga Gyertya program a Yellow Candle UK kezdeményezésére indult, Magyarországon a a Maccabi Vac Hungary szervezésében csatlakoztak az akcióhoz különböző intézmények, szervezetek, hitközségek, vallási vezetők, politikusok és magánszemélyek.

IKI.jpg

A budapesti Izraeli Kulturális Intézet (IKI) ezt írta a képek mellé: 
„Idén április 7-ére, ma estére esik a Yom HaShoah, az izraeli Holokauszt emléknap. Ennek keretében az Izraeli Kulturális Intézet / Israeli Cultural Institute és The Jewish Agency for Israel budapesti stábja a Maccabi Vac Hungary és a Maccabi GB felkérésére részt vesz a Yellow Candle UK kezdeményezésben, hogy minél több ártatlan áldozatra emlékezhessünk. Elhunyt rokonaink mellett ma este az emlékezés mécsesét nekik és a többi 6 millió ártatlan emlékére gyújtjuk”.

mazsike.jpg

Gyertyát gyújtott a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) is:
„Emlékezzünk közösen! A Mazsike is csatlakozik azokhoz a sárga gyertyát gyújtókhoz, akik a mai napon a Holokauszt hatmillió áldozatára emlékeznek. Emlékükből fakadjon áldás”.

milev.jpg

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közösségi oldalán ezt olvashatjuk:
„Ezzel a gyertyával emlékezünk Elena Rupo-ra a Jom Hasoán, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján. Égjen érte ez a láng, és azért a mintegy százezer magyar gyerekért is, akiknek emlékét a Saul gyermekei emlékprogram igyekszik megőrizni”.

beni.jpg

A BZSH Benjamin óvodája ezt tette közzé:
„A Yellow Candle-Sárga Gyertya elnevezésű nemzetközi akció keretében 2021.04.07-én, Jom Hasoa napján emlékezünk a holokauszt elfeledett áldozataira. A gyertyákat a B.ZS.H. Benjamin Óvoda és Bölcsőde közössége nevében gyújtottuk”.

karácsony.jpg

Csatlakozott az akcióhoz Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is, aki ezt posztolta:
„Ma Yom HaShoah alkalmából a holokauszt áldozataira gyertyagyújtással emlékezünk. A 20. század legrémesebb időszaka 6 millió embertársunk életét vette el, a gyertya egy nevet, és vele egy életet szimbolizál. Én ma a 10 éves kislányért, Sophie Weissmannért gyújtottam meg a gyertyámat, akit Ukrajnából hurcoltak el. Tudom, hogy száz és száz gyertya sem másíthatja meg a történelmünket, de az elhunytaknak csak úgy adhatjuk meg a végtisztességet, ha megemlékezünk róluk, és szembenézünk a múltunkkal. Évtizedekkel a holokauszt borzalmai után ideje volna megtanulnunk, a gyűlöletre elfogadással, a széthúzásra összefogással kell felelnünk”.

A közösségi oldalakon a következő jelölők használatával még több képet és megemlékezést találhatnak: #yellowcandle, #maccabivac.

(Címlapképünkön a Mazsihisz Facebook oldalán közzétett fotó.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek