Ma van Simón Peresz halálozási évfordulója

2020. Szeptember 28. / 19:20


Ma van Simón Peresz halálozási évfordulója

Négy évvel ezelőtt ezen a napon, 2016. szeptember 28-án halt meg Tel-Avivban Izrael modern kori történetének egyik kulcsfigurája, Simón Peresz, akit már életében óriási tisztelet és elismerés övezett. Megkapta a Nobel-békedíjat, majd az Egyesült Államok egyik legnagyobb elismerését, a Szabadság Elnöki Medálját.

Simón Peresz (héberül: שמעון פרס) a ma Fehéroroszországhoz, egykor Lengyelországhoz tartozó Wiszniewben született 1923. augusztus 2-án, és Tel-Avivban hunyt el 2016. szeptember 28-án. A modern Izrael történelmének kiemelkedő alakja, az állam egykori elnöke, aki kétszer töltötte be a miniszterelnöki posztot. 

Nagyapja rabbi, édesapja pedig fakereskedő volt, míg ő maga fiatalon egy kibucban dolgozott pásztorként, tejtermelőként és kibuctitkárként. Kiválóan beszélt a héberen és a jiddisen kívül oroszul, lengyelül, franciául és angolul is.  Cionista aktivistaként Móse Dajan társaságában részt vett az 1946-os bázeli Cionista Világkongresszuson, 1959-ben került be a Knesszetbe, ekkor kezdődött politikusi pályája, amelynek révén évtizedeken át szolgálta a zsidó államot a legkülönfélébb posztokon miniszterhelyettestől kezdve a kormányfői pozíción át az elnöki hivatalig. 

Az Izraelt alapító politikusok generációjának utolsó tagja, az 1993-as oslói békemegállapodás egyik fő létrehozója volt. A megállapodáshoz vezető izraeli-palesztin béketárgyalásokért – amelyekben külügyminiszterként vett részt – 1994-ben Nobel-békedíjat kapott Jichák Rabín izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat palesztin elnök társaságában. Barack Obama, az Egyesült Államok akkori elnöke a Szabadság Elnöki Medáljával tüntette ki 2012-ben, s e szavakkal jellemezte: benne Izraelnek a lényegét látjuk, a fékezhetetlen szellemet, amelyet nem lehet megállítani. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma elment a Papi is: Meghalt Lénárt István
Élet + forma
Palenyik Krisztián: A Sin Bet titkai – filmajánló
Megemlékezések
Ma van Oskar Schindler, a Világ egyik Igazának születésnapja

Kommentek