Ma van a tragikus ,,második zsidótörvény" évfordulója

2021. Május 05. / 13:40


Ma van a tragikus ,,második zsidótörvény" évfordulója

A második világháború kitörése előtt pár hónappal ezen a napon, azaz 1939. május 5-én lépett hatályba, a „második zsidótörvényként” ismert jogszabály, amely súlyosan korlátozta a magyar zsidóság alapvető emberi és állampolgári jogait. 

„A zsidók közéleti és gazdasági térfoglalásának korlátozásáról” szóló, 1939. évi IV. törvénycikk 1939. május 5-én lépett hatályba – hívja fel a figyelmet a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a mai Facebook-bejegyzésében.

A múzeum posztja részleteket közöl Teleki Pál miniszterelnöknek a törvényjavaslat kapcsán elmondott beszédéből. A kormányfő egyebek mellett így érvelt a „második zsidótörvény" elfogadása mellett:

„(…) A zsidóság oly mértékben alakítja át a magyarság testét, jellegét és gondolkozásmódját, hogy ez a legnagyobb veszélyt rejti magában. Nem is annyira az üzleti életet értem ezalatt, hanem inkább a társadalmi és szociális életet, mert az iskolának, a családnak, az összeházasodáson keresztül a családok gondolkozásának átváltoztatását, az elitnek elzsidósodását, a keresztény elitnek a vérségileg tökéletesen és teljesen keresztény elitnek is gondolkodásában való megváltoztatását látom.”

A teljes bejegyzés ide kattintva olvasható.

(Címlapkép: a Magyar Nemzet beszámolója a törvényjavaslat vitájáról. Forrás: Arcanum)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Meghívó a tatai mártírmegemlékezésre
2021. Június 02. / 17:00

Meghívó a tatai mártírmegemlékezésre

Kommentek