Két héten át emlékezhetünk Jávor Pál színművészre

2021. Február 01. / 14:24


Két héten át emlékezhetünk Jávor Pál színművészre

Jávor Pál születésnapja alkalmából ma este 7 órától két héten át megtekinthető a JÁVOR PÁL a fenegyerek, a színész és az Ember című előadás a Spinoza Színház online felületén. A zsidó felesége és kollégái védelmében a nácikkal is szembeszálló színművész 1902. január 31-én született.


Jávor Pál eddig ismeretlen arcát ismerhetik meg azok, akik jegyet váltanak a JÁVOR PÁL a fenegyerek, a színész és az Ember című előadásra, amelyet a színművész január 31-i születésnapja alkalmából a mai naptól két héten át online tekinthetnek meg a Spinoza Színház jóvoltából. Jegyet ide kattintva vásárolhatnak.

A jelenetek között Gál Róbert író beszélget Vajda Pierre-rel. A műsorban közreműködik Masa Tamás, Masa Anita, Szabó Endre, Johan János, Lisztes Jenő, Neumark Zoltán és Fehér Ernő, az eladást Tucker András rendezte. 

Az 1902. január 31-én született Jávor Pált az Országos Színészegyesület Színészképző Iskolájának elvégzése után számos budapesti és vidéki színház szerződtette, de hamar felkapta a filmipar. A Port.hu azt írja, hogy a magyar némafilmgyártás Jávor Pállal végződött (Csak egy kislány van a világon, 1929), a magyar hangosfilmgyártás pedig vele indult  (A kék bálvány, 1931). 

Miután a második hazai hangosfilmben, a Hyppolit, a lakájban (1931) is szerepet kapott, Jávor Pál igazi szár lett, aki kultuszt teremtett: az elegancia, az udvariasság testet öltött alakja volt, és természetesen nők ezrei rajongtak a fogalommá vált ,,Jávor-bajuszt" és ,,Jávor-kalapot" viselő művészért. A színész 1929 és 1945 között több mint 70 filmben játszott.  

Felesége a zsidó származású Landesmann Olga volt, a sztár őt és zsidó kollégáit védte a Magyarországot megszálló náciktól és a kollaboránsoktól. Szidalmazta a Színészkamara kollaboráns elnökét, Kiss Ferencet, az öltözőjében összetörte a szobrát, a nyilas hatalomátvétel után pedig Jávort letartóztatták: Sopronkőhidára, majd Németországba vitték. Nemcsak a filmvásznon, de az életben is a hős volt: emlékéből fakadjon áldás! 

(Címlapkép: jelenet az előadásból. Fotó: Sabbathsong/Masa Tamás)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Első alkalommal beszélt egymással Biden és Netanjahu
Hírek, lapszemle
Itt vannak az idei Golden Globe zsidó tematikájú jelöltjei
Zsidó világ
Verő Tamás főrabbi szakmai okok miatt távozott

Kommentek