Gyász: Elhunyt Meitner Anna gyermekorvos, az utolsó szentesi holokauszttúlélő

2021. Szeptember 02. / 11:43


Gyász: Elhunyt Meitner Anna gyermekorvos, az utolsó szentesi holokauszttúlélő

Életének 98. évében meghalt dr. Stern Rudolfné dr. Meitner Anna, aki Szentes város szeretett és megbecsült gyermekorvosa volt hosszú évtizedeken át. Temetését szűk, családi körben tartják vallásunk szertartásai szerint szeptember 3-án, azaz holnap a szentesi zsidó temetőben. Fakadjon áldás emlékéből!


Meitner Anna jómódú kereskedők gyermekeként Szarvason született 1923. augusztus 3-án, és habár gyermekkorától kezdve orvosnak készült, a numerus clausus miatt nem kerülhetett be az orvosi egyetemre. 

Öten voltak testvérek, de a héttagú családból a holokausztot csak ő és egy fiútestvére élte túl. A vészkorszakban családjával együtt Bergen-Belsenbe deportálták, ott veszítette el édesanyját és édesapját, míg három másik fiútestvére munkaszolgálatosként lelte halálát. 

Miután hazajött a lágerből, Meitner Anna nagyon nehéz anyagi körülmények közé került ugyan, ám gyermekkori vágyát mégis meg tudta valósítani: elvégezte a szegedi orvosi egyetemet, méghozzá azon az évfolyamon, ahol – a második világháború után – először tanulhattak nők. 1950-ben ment férjhez dr. Stern Rudolf szentesi ügyvédhez, így került Szentesre, ahol hosszú évtizedeken át dolgozott a város szeretett és megbecsült gyermekorvosaként. Férjével – aki 1979-ben halt meg – egy fiúgyermeknek adtak életet, így most fia és családja, két unokája és öt dédunokája gyászolja a Csongrád-Csanád megyei kisváros utolsó holokauszttúlélőjét. 

Dr. Meitner Anna a zsidó ünnepeket tartotta, a nagyünnepeken mindig részt vett, de az utóbbi néhány évben idős kora miatt már nem tudott kimozdulni otthonról. Szentesen hunyt el augusztus 31-én, és szűk, családi körben temetik el szeptember 3-án, pénteken a helyi zsidó temetőben.

Emlékéből fakadjon áldás!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek