Emlékezzünk a roma áldozatokra: ma van az Ellenállás Napja

2019. Május 16. / 12:36


Emlékezzünk a roma áldozatokra: ma van az Ellenállás Napja

Hetvenöt évvel ezelőtt ezen a napon, 1944. május 16-án Auschwitz-Birkenauban mintegy 6500 roma embert akartak elgázosítani, ők azonban hősiesen ellenálltak az SS-nek. 


Az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban fölállított Zigeunerlagerben (cigánytáborban) a fennállása alatt összesen mintegy 23 ezer roma embert tartottak fogva. A férfiakat, nőket és gyermekeket nem különítették el, mint más egységekben, talán ez a tény is szerepet játszott abban, hogy a romák között robbant ki az Auschwitz-Birkenauban 1944. május 16-án történt lázadás. 

 Azon a napon tervezték elgázosítani a Zigeunerlager rabjait, ők azonban – mivel tudták, hogy mi vár rájuk – nem akarták megadni magukat. Reggel, amikor mintegy 60 SS-katona megjelent a barakkok előtt, és felszólította őket, hogy sorakozzanak föl, a cigányok kikiabáltak: „Nem megyünk ki! Ha akartok valamit, gyertek be!”. Amikor az SS-kommandó bement, a foglyok szúró- és vágófegyverként használható vascsövekkel, szöges deszkákkal, késekkel, ásókkal, valamint kövekkel, vasláncokkal a kezükben fogadták őket. Mivel ilyen helyzet korábban Auschwitz-Birkenauban nem fordult elő, a kommandó parancsnoka a roma barakkparancsnokkal konzultált, majd éles sípszóval megparancsolta az őröknek a tábor elhagyását.

Az elkövetkező hetekben az őrök intézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy ne történhessen újra ilyen esemény: nagyjából ezer fiatal, munkavégzésre alkalmas romát vittek át Bulchenwaldba, további ezret vittek más táborokba júliusban, miközben a nőket Rawensbrückbe küldték – így a táborban többségében öregek, a legyengültek és a gyermekek maradtak. Őket augusztus 2-án megölték, és elégették mindannyiukat a krematóriumokban. Auschwitz-Birkenauban több mint 20 ezer romát gyilkoltak meg, sokan nem is kerültek nyilvántartásba. 

Forrás: Romedia Foundation


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek