A szeretetet hirdette, szolidaritásból hordta a sárga csillagot a katolikus pap, a Dunába lőtték a nyilasok

2021. Július 12. / 16:07


A szeretetet hirdette, szolidaritásból hordta a sárga csillagot a katolikus pap, a Dunába lőtték a nyilasok

Alig tudunk valamit Ervin Gábor életéről, de az biztos, hogy rövid, alig több mint krisztusi életkort megért földi pályafutása bővelkedett eredményekben. Történet egy filozófusról, aki a szeretetet és a tudást hirdette, majd a gyilkos őrület végzett vele a Duna partján. Tulok Péter írása a dívány.hu internetes portálról.

Az ismeretlen történet főhőse 1912. január 24-én született Budapesten. Édesapja Ervin Kálmán bankigazgató, édesanyja Brust Ilona, a híres textilgyáros, Brust Dávid lánya volt. Anyai nagyapja 1873-ban alapított cége rövid idő alatt az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legnagyobb textilkereskedelmi vállalatává vált. A századforduló táján gyárat alapított, az első világháború után pedig a Hazai Cérnagyárat, melyet haláláig személyesen irányított. Neki köszönhető a hazai konfekcióipar létrehozása is. A cégalapító nagyapa egyike volt azoknak, akik az üzleti életben a magyar nyelvet általánosan használatossá tették.

Ervin hétéves volt, amikor a család izraelita vallásról áttért a katolikus hitre. A fiú már fiatal korában elhatározta, hogy pap lesz. 18 évesen került a Központi Papnevelő Intézetbe, majd 1934-ben szentelték pappá.

Több műfajban alkotott

Pappá szentelése után Budaörsön volt káplán, majd 1936–1944 között az angyalföldi, tanítóképzőként működő Salvator Intézetben szolgált hittanárként, rövid ideig tanított a Patrona Hungariae Leánygimnáziumban. A tanítás mellett legnagyobb szerelme a filozófia volt. Tizenkilenc évesen írta első fontos tanulmányát Széchenyi István vallásosságáról, e munkája idejekorán felhívta rá az írástudó értelmiség figyelmét.

Meghatározó tanára volt a piarista Schutz Antal, akinél doktori dolgozatát is írta 1934-ben, Az emberi természet sebei és gyógyulásuk címmel. Schutz nemcsak egyszerűen tanára volt, egyenesen mesterének nevezte, aki bevezette Aquinói Szent Tamás gondolkodásmódjába. Példaképei listája színes egyéniségéhez mérten szintén változatos volt: Aquinói Szent Tamás mellett Szent Ágoston és Prohászka Ottokár. Fiatal kora ellenére tanulmányai olyan nevek társaságában jelentek meg, mint Entz Géza, Hamvas Béla vagy Schutz Antal. Mivel élénken érdeklődött a lélek tudománya iránt, rendszeresen látogatta a neves magyar pszichológus, Szondi Lipót által szervezett szakmai előadásokat is. Az 1930-as évek vége felé számtalan publikációja jelent meg, irodalmi művei, műfordításai mellett több lelkiségi írása és filozófiai könyve látott napvilágot. Ervin atyában egyesült a lelki és pedagógiai képzettség, amely teológiai, filozófiai és pszichológiai tudással társult.

Egyesület az embermentésért

Az atya már megalakulásától részt vett a Szent Kereszt Egyesület munkájában. A szervezetet a katolikus egyház hozta létre, célja a konvertiták, azaz a katolikus hitre áttért zsidók érdekképviselete volt, és 1944 novemberétől jelentős szerepet vállalt az embermentésben is. A II. zsidótörvény alapján zsidónak minősülő konvertiták érdekeit védő szervezet felállítására még báró Kornfeld Móric tett javaslatot a püspöki kar 1939. októberi konferenciáján. Megszervezését rajta kívül Cavallier József, a Nemzeti Újság szerkesztője és Almásy József, a Központi Szeminárium helyettes rektora irányította. Serédi Jusztinián hercegprímás tevékeny szerepet vállalt a szervezet támogatásában, ő nevezte ki 1941-ben Apor Vilmos későbbi vértanú püspököt ugyanitt vezetőnek.

Az egyesület tagjai szerzetesek, világi papok és kifejezetten humanista beállítottságú, társadalmi megbecsültségnek örvendő közéleti szereplők, üzletemberek voltak. A Szent Kereszt Egyesület szoros kapcsolatban állt a Szociális Testvérek Társaságával is. A szervezet puszta léte vörös posztó volt a hatalom számára, de kisebb-nagyobb nehézségektől eltekintve tudott működni egészen a nyilas-hatalomátvételig, amikor is rendeletileg tiltották be működését. Ervin Gábor a szervezet megalakulásától részt vett a munkában, kezdetben lelki vezetőként, majd 1944-től titkárként.

A teljes írás ide kattintva olvasható el 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Az idei Szukkot legfontosabb ünnepi időpontjai
Zsidó világ
Szerdócz J. Ervin: Ne kegyelmezz az üldözőnek
Hírek, lapszemle
Magyar Szent István Rendet kapott Lovász László matematikus

Kommentek