A műkorcsolyázás magyar úttörője: 130 éve született Kronberger Lili, a magyar sport első világbajnoka

2020. November 12. / 11:11


A műkorcsolyázás magyar úttörője: 130 éve született Kronberger Lili, a magyar sport első világbajnoka

A „fényes szemű rózsás arczú, félig még gyereklány” először 16 éves korában, 1906-ban Davosban vett részt és rögtön bronzérmet szerzett ezt az eredményt a következő évben a bécsi világbajnokságon is megismételte. 1908-ban a sziléziai Troppauban megrendezett világbajnokságon megszerezte a magyar sporttörténelem első világbajnoki aranyérmét.

kronberger_lili_130.jpg

„A korcsolyázók akkoriban a gyakorlataikat nem zenére végezték. Zene kísérte őket ugyan, de az nagyon fárasztónak tűnt, hogy a zenéhez végig alkalmazkodjanak.  Legtöbbször a valcernél kapcsolódtak be, de azután az úgynevezett sportugrásoknál, már zenén kívül végezték gyakorlatukat. Én akkoriban már gramofonra gyakoroltam, s az első akkordtól az utolsóig elképzeléseimet a zenéhez alkalmaztam. Nagyon őszintén hittem és hiszek is abban, hogy a műkorcsolyázás a művészetnek egy új fajtája.”

Kronberger Lili a női műkorcsolyázás úttörője, a magyar sport első világbajnoka négyszeres műkorcsolyázó világbajnok ma 130 éve, 1890. november 12-én született Budapesten polgári zsidó családban. Az első nők egyike volt, aki műkorcsolyázásra adta a fejét.

Műkorcsolyázó karrierje jól példázza, hogy milyen sok akadályt kellett leküzdenie annak, aki nőként próbált érvényesülni. Versenyzői pályafutása elején még csak férfi versenyeket rendeztek, így ezeken lett országos bajnok 1908–ban, 1909–ben és 1910–ben is.

Utolsó versenyén, az 1911–ben Bécsben rendezett világbajnokságon Kodály Zoltán javaslatára gyakorlatát zenére mutatta be. Ez akkor még meglepő újdonságnak számított, ma már természetes.

Ezt követően férjhez ment Szentgyörgyi Imréhez, a Budapesti Korcsolyázó Egylet és a Magyar Korcsolya Szövetség elnökéhez, és abbahagyta a versenyzést.

Kronberger Lili nyolcvannégy éves korában, 1974–ben hunyt el, a Farkasréti temetőben nyugszik. 1983–ban 1983-tól a zsidó sporthírességek csarnokának (Jewish Sport Hall of Frame), 1997–ben a valaha élt legjobb műkorcsolyázók (The World Figure Skating Hall of Frame) tagjai közé választották.

kornberger-lili-130-cimlapra.jpg

"Ma lenne 130 éves – nyár óta arra készültem, hogy ezen a napon Kronberger Lili emlékkorcsolyázást hirdetek magamnak meg a barátaimnak. Sajnos a járványügyi intézkedések miatt az összes jégpálya is zárva lesz, de azért képzeletbeli korcsolyázással emlékezzünk rá!" – írta Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója Facebook oldalán. 

//

A mai napon van a halálozási évfordulója, az első magyar olimpiai bajnoknak  Hajós Alfrédnak, akit a hazai sajtó „magyar delfinnek” hívott. Az 1955. november 12-én 77 éves korában meghalt bajnok építészként is jelentőset alkotott. Sírja a Kozma utcai zsidó temetőben található, a kriptát a Nemzeti Örökség Intézete a Mazsihisz együttműködésével tavaly újította fel.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek