A Lengyel Nagykövetség megemlékezése a varsói gettófelkelésről

2021. Április 19. / 13:51


A Lengyel Nagykövetség megemlékezése a varsói gettófelkelésről

Ma, április 19-én van a varsói gettófelkelés kitörésének 78. évfordulója, amely a II. világháború alatti legnagyobb fegyveres zsidó felkelés volt és egyben a megszállt Európa első városi felkelése. Az idei közös megemlékezésbe bekapcsolódik a budapesti Lengyel Nagykövetség is – értesítette honlapunkat a magyarországi lengyel külképviselet.

A németek 1942 nyarán indították meg az ún. Nagy Gettó Deportációs Akciót, amelyet 1940-ben hirdettek meg. Csaknem 300 000 zsidót deportáltak a treblinkai megsemmisítő táborba. 1943. április 19-én kétezer német katona lépett be a gettó területére azzal a céllal, hogy azt végleg likvidálják. Néhány száz gyengén felfegyverzett felkelő szembenállásába ütköztek, akik a következő hónap folyamán a módszeresen rombolt gettó romjain folytatták a harcot – olvasható a budapesti Lengyel Nagykövetség honlapján.

Varsóban és más városokban már majdnem egy évtizede önkéntesek százai osztogatnak sárga papírból készült nárciszokat azzal a céllal, hogy emeljék a felkelés és a felkelés jelentőségének tudatát.

A nárciszok szimbolizálják a felkelést. 

S hogy miért? 

Marek Edelman alakjával köthetők össze, aki a Zsidó Harci Szervezet utolsó vezetője volt, amely a Zsidó Harcszövetséggel együtt szervezték meg s vitték végbe a felkelést. Edelman egyike volt a nem számos túlélőnek. A háború befejezése után évről évre a felkelés évfordulójának napján sárga virágokból álló csokrot helyezett el a Varsói Gettó Hőseinek Emlékművénél. 

Ehhez a gesztushoz fűződnek a sárga nárcisz papírkitűzők, amelyeket április 19-én viselnek az emberek. Edelman aki Lengyelországban maradt a háború után 2009-ben hunyt el. Ma, nárciszt viselve mutatjuk meg, hogy egyesít minket azoknak az emléke akik az emberi méltóságért küzdve haltak meg.

(Címlapkép: LoggaWiggler/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek