A holokauszt áldozataira emlékeznek vasárnap Békéscsabán

2022. Június 24. / 10:18


A holokauszt áldozataira emlékeznek vasárnap Békéscsabán

A magyar holokauszt 78 évvel ezelőtt deportált Békés megyei és békéscsabai áldozataira emlékeznek június 26-án, vagyis ezen a héten vasárnap délután 3 órától a békéscsabai Ligeti Zsinagógában. A mártír-istentiszteletet Markovics Zsolt főrabbi tartja. 

A Békéscsabai Zsidó Hitközség szervezésében emlékeznek a vészkorszak helyi mártírjaira most vasárnap délután 3 órától a békéscsabai Ligeti Zsinagógában – tájékoztatta honlapunkat Lukácsné Moskovitz Tamara, a hitközség elöljárósági tagja.

Emlékező beszédet mond dr. Balogh István, a helyi hitközség elöljárósági tagja, Szarvas Péter békéscsabai polgármester, valamint Komáromi István címzetes igazgató, nyugalmazott történelem-földrajz szakos tanár. Az istentiszteletet Markovics Zsolt főrabbi tartja.

Békés megyéből a vészkorszakban 6500 hittestvérünket – a békéscsabai és szolnoki gyűjtőtáboron keresztül – hurcolták az auschwitzi haláltáborba és a strasshofi munkatáborba. A deportáltak közül ötezer embert öltek meg, a visszatérők közül a legtöbben külföldre vándoroltak, sokan alijáztak.

(Címlapkép: a békéscsabai zsinagóga egy archív felvételen.
Forrás: Csabaiházak.blog.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Ima és kántorkoncert a Rumbach utcai zsinagógában
Közlemények
Közlemény a Horthy-megemlékezés kapcsán
2023. Szeptember 05. / 16:51

Közlemény a Horthy-megemlékezés kapcsán