Zsidó hódítás a világűrben: Izrael holdra száll

2018. Július 11. / 21:03


Zsidó hódítás a világűrben: Izrael holdra száll

A SpaceIL izraeli nonprofit szervezet kedden bejelentette, hogy pilóta nélküli űrhajót tervez a Holdra juttatni 2019-ben. Amennyiben a küldetés sikerrel jár, Izrael lesz a negyedik ország, amely pilóta nélküli űrhajót juttat a Holdra.


Az Israel Aerospace Industries állami cég által kedden bemutatott jármű körülbelül másfél méter magas és 585 kilogramm tömegű. Négy szénszálas lábbal rendelkezik, tömegének kétharmadát az üzemanyag teszi ki.

A kerekasztal formájú űrjárművet decemberben fogja útnak indítani a floridai Cape Canaveralból Elon Musk amerikai nagyvállalkozó cége, a SpaceX Falcon kilenc hordozórakétája, A kilövés után az űrhajó a Föld felszínétől körülbelül 60 ezer kilométerre Föld körüli pályára áll, majd fokozatosan halad a Hold felé egy Föld körüli elliptikus pályáról.

A SpaceIL szerint a pilóta nélküli űrhajó 2019 februárjában éri el a Holdat és hajtja végre a leszállást. „Attól a pillanattól kezdve, hogy eléri azt a pontot, ahol megkezdi a leszállást, az űrhajó teljes mértékben önálló irányításra tér át” – mondta Ido Anteby, a SpaceIL vezérigazgatója.

Ha a küldetés sikeres lesz, Izrael lesz a negyedik ország, amely sima landolást hajt végre egy pilóta nélküli járművel a Holdon, az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok és Kína után.

Az akciót nyolc évnyi előkészítés előzte meg és 88 millió dollárba került. A pénz jó része magánszemélyektől érkezett, az ismert zsidó mágnás, Sheldon Adelson járult hozzá a legnagyobb összeggel. Ez az űrhajó a legkisebb, amelyik idáig a Holdra fordult, képeket és felvételeket csinál majd és méréseket végez a Hold mágneses mezőjéről.

Ezt a szép ajándékot kapta az ország a 70. születésnapjára – önmagától és bőkezű támogatóitól. Izrael népe él, megél a holdon is.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 95 éves Kurtág György, a világhírű zeneszerző
Nagy elődeink
Nagy elődeink: Dr. Scheiber Sándor (1913-1985)

Kommentek