Új szakgimnázium indul a BZSH fenntartásában

2018. Május 30. / 11:51


Új szakgimnázium indul a BZSH fenntartásában

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) támogatásával és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában kezdi meg működését a BZSH új Külkereskedelmi Szakgimnáziuma. A röviden „ külker giminek” hívott intézmény igazgatójával, Salusinszky Andrással a szakgimnáziumban induló, hiánypótló képzésekről beszélgettünk.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) megújulásra és nyitásra kész szemléletébe beleillik, hogy a – szövetség taghitközségeként működő – Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában létrejöjjön egy olyan világi iskola, amely a legmodernebb képzési feltételeket biztosítja hallgatóinak a kor kihívásainak megfelelő szakterületeken – nyilatkozta érdeklődésünkre Salusinszky András, akivel abból az apropóból beszélgettünk, hogy idén szeptembertől megnyitja kapuit egy új Külkereskedelmi Szakgimnázium Budapesten.

Az első évfolyam idén szeptemberben, azaz a 2018-2019-es tanévben indul a következő szakokon: államháztartási ügyintéző, idegennyelvű ipari és kereskedelmi ügyintéző, kereskedelmi képviselő, kereskedő, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, műszaki informatikus, pénzügyi termékértékesítő (bank, befektetés, biztosítás), pénzügyi-számviteli ügyintéző, turisztikai szervező és értékesítő, üzleti szolgáltatási munkatárs, vállalkozási- és bérügyintéző, valamint vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintéző.

A nappali tagozat heti 31 tanórás elfoglaltságot jelent, míg az esti- és a levelező tagozaton az órákat tömbösítve tartják várhatóan heti két vagy három délutáni alkalommal. Nappali tagozaton a következő diákkedvezményeket biztosítják: diákigazolvány, tb-ellátás, családi pótlék, kollégiumi elhelyezés.

Salusinszky András, az új intézmény igazgatója elmondta: a Heisler Andrással, a MAZSIHISZ elnökével, Ács Tamással, a BZSH elnökével és Kunos Péterrel, a MAZSIHISZ és a BZSH ügyvezető igazgatójával folytatott tárgyalások során formálódott ki a szakgimnázium profilja. Mint mondta, nem kívánnak a Scheiber Sándor Iskola konkurenseként föllépni, így az említett vezetőkkel abban maradtak, hogy az új iskola csakis legalább érettségivel rendelkező diákokat vár a nappali, esti- és levelező tagozatos képzéseire.

Salusinszky András kiemelte: a – mint fogalmazott: „külker gimiben” – duális képzéseket kívánnak indítani, ami azt jelenti, hogy az elméleti képzés mellett fokozott hangsúlyt helyeznek a gyakorlati képzésre is, amely minden esetben valós, munkahelyi körülmények között folyik majd. Hozzátette: demokratikus, toleráns szellemiségű intézményként természetesen nyitottak a nem zsidó diákok felé is, a gyakorlati képzéseket azonban igyekeznek úgy megválasztani, hogy azoknak legyen valamilyen zsidó kötődésük: erősítve ezzel a zsidó közösséghez való tartozás élményét, és támogatva magát a zsidó közösséget is.

Mint mondotta, hangsúlyozottan számítanak azoknak a diákoknak a jelentkezésére; akiket idén esetleg nem vesznek föl egyetemre, hiszen az új szakgimnázium kiváló lehetőség a továbbtanulásra, azon belül idegen nyelvek elsajátítására és piacképes szakképesítések megszerzésére.

K. Zs.

A 39 éves Salusinszky András olasz nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, utazásszervező, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) egykori vezérigazgatójának, Salusinszky Istvánnak az unokája. Az 1990-ben alapított Studio Italia Olasz Nyelvi és Idegenforgalmi Központ, valamint a felnőttképzéssel foglalkozó Külkereskedelmi Oktatási- és Továbbképző Központ (KOTK) vezetője, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének korábbi elnöke, jelenleg alelnöke. A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) új Külkereskedelmi Szakgimnáziumának igazgatója.

Bővebb információért keressék föl a létesítmény honlapját ezen a címen: www.kulkereskedelmiszakgimnazium.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek