Mindenki zsidó: bebizonyosodott, hogy a drúzok is

2016. December 11. / 18:10


Mindenki zsidó: bebizonyosodott, hogy a drúzok is

A drúzok nemzeti-vallási kisebbség mindig is különösen hűséges volt Izrael államához. Egy genetikus kutatásai szerint a génkészletük ráadásul éppen a miénkhez, az askenázi zsidókéhoz áll a legközelebb.Szép Ernő prófétának bizonyult, amikor híres kupléjában előre megénekelte, „hogy itt mindenki izraelita, / Zsidó a pápa és zsidó a czápa / Abbáziába,! Abbáziába.” És nem csak Abbáziában és nem csak a cseroki indiánok között (erről bővebben ide kattitnva), de még a Közel-Keleten is.

A drúzok egy roppantul zárt, különös népcsoport, amelynek tagjai döntő részben Izrael északi részén, Libanonban és Szíriában élnek. Az Izraelben élő drúzok az államhoz különösen lojális nemzeti-vallási kisebbségként már az államalapítástól fogva szolgálnak a hadseregben, részt vesznek az ország védelmében is.

izraelidruzok.jpg
Izraeli drúzok / wikipédia


A drúz vallás az első évezred végén születik meg, a síita Fátimida-dinasztia alatt élő Egyiptomban, később innen húzódnak északra, ahonnan a sok tekintetben Marco Polót is megelőző, 12. századi nagy zsidó utazó, Tudelai Benjámin is beszámol róluk.

A síita iszlámból kiszakadó, hindu, zsidó és keresztény hatásokat egyaránt felmutató vallásuk tanításairól viszonylag keveset lehet tudni, eredetükre azonban új fényt vet egy izraeli tudósnak a Scientific Reports-ban nemrég megjelent tanulmánya.

Az Egyesült Királyságban tanító izraeli tudós, Dr. Eran Elhaik legújabb kutatásai szerint ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy genetikailag a drúzok jóval közelebb állnak az askenázi zsidókhoz, mint bárkihez a Közel-Kelet népei közül.

Feltevése szerint az askenázi zsidók ősei egykor a mai Törökország északkeleti részén együtt éltek a drúzokéival: itt és ekkor keveredhetett össze a két közösség, mielőtt elváltak egymástól.

„A drúzok és a zsidók eredete közös” – summázta kutatásait Dr. Eran Ehalik, hozzátéve, hogy már a Tudelai Benjámin is említést tett a két nép közötti vonzalomról. Szóval lehet, hogy nem csak fogadott testvérei a drúzoknak a zsidók Izraelben, hanem édestestvérek vagyunk. Ha így van, akkor sok szeretettel köszöntjük drúz barátinkat a zsidó nép közvetlen családjában, amely, lám, egyre csak gyarapszik.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Fókuszálj a zsidóságra - fotópályázat
Élet + forma
Megvan Izrael második olimpiai győzelme!
2021. Augusztus 07. / 21:00

Megvan Izrael második olimpiai győzelme!

Kommentek