Melletted állunk, Izrael!

2021. Május 13. / 16:48


Melletted állunk, Izrael!

Szerző: Kácsor Zsolt

A terroristák által támadott Izrael melletti kiállás és szolidaritás jegyében tartott ma flashmob jellegű összejövetelt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a budapesti Jeruzsálem parkban. Beszédet mondott Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete és Verő Tamás főrabbi.

Jeruzsálem Izrael fővárosa, a három legnagyobb monoteista világvallás szent helye, amelyet az országgal együtt terroristák gyilkos rakétákkal támadnak. A magyarországi zsidó közösség tagjaiként szolidárisak vagyunk a megtámadott Izraellel, elismerjük az ország önvédelemhez való jogát, és a Mindenhatóhoz fordulva imádkozunk a békéért – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke ma a Lánchíd budai hídfője melletti Jeruzsálem parkban, ahol az összejövetelen megjelentek a Zsidó Világkongresszus, az Amerikai Zsidó Kongresszus és a magyar kormány képviselői is.

ha.jpgHeisler András

Heisler András elnök azt mondta: miközben a zaklatottság, a gyász, a harag uralkodik a Közel-Keleten, mi, magyar zsidók újra ki tudjuk nyitni zsinagógáinkat, hogy együtt kérjünk áldást Izrael nyugalmára és csendjére, s hogy köszönjön be a béke angyala Izrael földjére.

Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete e szavakkal fordult a megjelentek felé: képzeljék el, hogy miközben egy budapesti kávézóban ülnek, rakéták hasítanak át a városon, képzeljék el, hogy gyerekeikkel együtt óvóhelyen kell tölteniük az éjszakát, képzeljék el, hogy állandó félelemben és készültségben kell élniük. 

nk.jpgJákov Hadas-Handelsman

A diplomata így folytatta: Izraelben az utóbbi húsz évben milliók élnek a palesztin terroristák rakétatámadásainak fenyegetése alatt, és az országban ezekben a napokban is a Hamász terrorszervezet rakétatámadása a valóság sok ezer ember számára. A Hamász az utóbbi pár napban több mint ezer rakétát lőtt ki Izraelre, ahol másfél millió iskolás gyereket fenyegetnek ezek a támadások. 

Jákov Hadas-Handelsman rámutatott: a Hamász nem csak ezekben a napokban fenyegeti Izraelt, hanem húsz év óta, és nincs olyan ország, amelyik nemhogy húsz évig, tíz évig, de akár egy hétig is eltűrné, hogy ilyen terrortámadások alatt álljon. Izrael is arra törekszik, hogy megvédje a lakosságot – tette hozzá –, s nagy köszönet illeti a magyar kormányt azért, hogy ebben az önvédelemben kiáll Izrael mellett, s köszönet jár a magyar zsidó közösségnek is azért a nagyra becsült támogatásért és szolidaritásért, amit a magyar zsidóság Izrael iránt mutat.

vt.jpgVerő Tamás

A rendezvényen tanítást és imát mondott Verő Tamás főrabbi, a Frankel Leó úti zsinagóga rabbija, aki azt mondta: Jeruzsálem héber neve többes számban van, mintha két Jeruzsálem létezne, de tudjuk azt, hogy csak egy van, amely Izrael szíve. A rabbi kifejtette: e kettősségről a hagyomány azt mondja, hogy van egy Jeruzsálem „odafönt” és van egy Jeruzsálem „odalent”, és csak akkor fojthatjuk el a hiábavaló gyűlöletet, ha a békéért fohászkodunk, és megérezzük a kapcsolatot a „fönti” és a „lenti” Jeruzsálemmel is. Azért imádkozom most itt veletek – mondta Verő Tamás –, hogy az Örökkévaló hallgassa meg odafent, Izrael szívében az imánkat és onnan terjedjen ki Izraelre és a világra.

Jákov Hadas-Handelsman: A magyar zsidó közösség biztonságban van

Az összejövetel után megkérdeztük a Zsidó Állam budapesti nagykövetét arról: ha az Izrael és a Hamász között most kirobbant harc még inkább elfajul, akkor véleménye szerint a muszlim radikálisok által veszélybe kerülhetnek-e az európai és magyar zsidó közösségek? 

Jákov Hadas-Handelsman azt válaszolta: a zsidók évek óta a radikális iszlámista mozgalmak fenyegetettsége alatt élnek, és ez nincs összefüggésben a mostani konfliktussal. Mint mondta, a terroristák mindig találnak maguknak magyarázatot, ha süt a Nap, az a magyarázatuk, ha nem süt, akkor meg az. Hozzátette:  a magyar zsidó közösség biztonságban van, de ettől függetlenül a fenyegetettség sajnos létezik.

(Fotók: Szentgyörgyi Ákos)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek