Mazsihisz: Örvendetes, hogy a kormány minden fórumon támogatja Izraelt

2022. Június 02. / 11:29


Mazsihisz: Örvendetes, hogy a kormány minden fórumon támogatja Izraelt

A második ülését tartotta tegnap Brüsszelben az az európai uniós munkacsoport, amelyet az antiszemitizmus elleni küzdelemről és a zsidó közösségi élet támogatásáról szóló EU-stratégia végrehajtására jött létre. A munkacsoport ülésén a magyar zsidó közösséget Horváth József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke, míg a magyar kormányt Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár képviselte.

Az antiszemitizmus elleni küzdelemről és a zsidó közösségi élet támogatásáról szóló európai uniós stratégia végrehajtására létrehozott munkacsoportban minden EU-tagországot két személy képvisel. Ennek szellemében a tegnapi megbeszélésen Magyarország részéről a zsidó közösség képviseletében Horváth József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke volt jelen, míg a magyar kormány részéről Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár vett részt a munkában. 

jv.jpg.jpgKözös szelfi az ülésen: Horváth József és Szalay-Bobrovniczky Vince

A  munkacsoport ülését Katharina von Schnurbein, az Európai Bizottság antiszemitizmus ellen küzdő, a zsidó közösségi élet támogatására létrejött bizottságának koordinátora vezette.

A tanácskozáson az első napirend az ukrajnai háborúban az oroszok által használt antiszemita narratíva és félretájékoztatás bemutatása volt adatelemzésekkel alátámasztva, míg a második napirend keretében az európai uniós tagállamok és a zsidó közösségek képviselői beszéltek a hazájukban alkalmazott stratégiákról és a egyéb akciókról.

Ez utóbbi napirend keretében Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár kifejtette, hogy Magyarországon immár törvényileg szabályozott bűncselekmény a gyűlöletbeszéd, a jövő generációjának nevelése szempontjából pedig kiemelten fontosak a hazai iskolákban a holokausztról való megemlékezések. Szalay-Bobrovniczky Vince hangsúlyozta: a magyar kormány támogatja a magyarországi zsidó közösségeket.

pl2.jpg

Horváth József Mazsihisz-alelnök a beszédében kiemelte: örvendetes, hogy Magyarország minden nemzetközi fórumon támogatja Izraelt, s fontos az is, hogy a jelentősebb zsidó ünnepeken és megemlékezéseken jelen vannak a magyar kormány képviselői. Hozzátette: Magyarországon az elmúlt években fizikai atrocitás nem érte a magyar zsidókat, ugyanakkor aggasztó, hogy egy friss felmérés szerint a magyar társadalom mintegy 36 százaléka bizonyos mértékben antiszemita. 

Horváth József beszélt arról is, hogy vannak olyan nyitott kérdések, amelyek szélesebb társadalmi diskurzust igényelnek, ezek között említette meg a magyar állam felelősségét a holokausztban. A Mazsihisz-alelnök leszögezte: „mi határozottan azon az állásponton vagyunk, hogy a 600 ezer magyar zsidó meggyilkolásáért felelős az akkori kormány, míg a mai magyar kormány leginkább a német megszálláshoz köti ezt a felelősséget”. 

FULfqvDWYAEh8Ia.jpgCsoportkép az ülés után (Forrás: Katharina von Schnurbein)

A megvitatást igénylő  nyitott kérdések között említette azt is, hogy míg a magyarországi zsidó szervezeteknek korábban volt véleményezési lehetősége az iskolai tananyagnak a zsidósággal és a holokauszttal kapcsolatos vonatkozásairól, jelenleg azonban erre nincs mód. Hozzátette: a Mazsihisz álláspontja szerint a magyar zsidó szervezeteknek újra meg kellene adni azt a lehetőséget, hogy a készülő iskolai tananyagról az említett aspektusból előzetesen véleményt mondhassanak. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Launch of the Year of Remembrance
2024. Április 05. / 10:29

Launch of the Year of Remembrance

Zsidó világ
Robin Williams elstandupolja a kivonulást Egyiptomból