Mai születésnapos: Jerry Siegel, a gyáva zsidófiú, aki kitalálta Supermant

2017. Október 17. / 17:25


Mai születésnapos: Jerry Siegel, a gyáva zsidófiú, aki kitalálta Supermant

Minden elképzelt szuperhős zsidó a bibliai Sámsontól a prágai Gólemig, de mindőjük közt a legzsidóbb Superman, akit egy orosz emigránsgyerek talált ki önvigasztalásból és azóta is védi a világot a gonoszoktól. Érthető, hogy nem szerették a nácik.


Ötödikként született egy clevelandi zsidó családban, a szülei számos milliókkal együtt Oroszországból jöttek. Az apja, aki mindig bíztatta a művészhajlamokat tanúsító, félénk kisfiút, meghalt általános iskolás korában. Kamaszként, már inkább kiskamaszként moziba járt, képregényeket olvasott és tudományos-fantasztikus ponyvákat, 16 évesen barátkozott össze egy másik félénk zsidó sráccal, Joe Shusterrel és nem sokkal később belépett Superman a bolygónk életébe.

Superman bevándorló volt, akinek volt egy őshazája, egy elpusztult föld, amelynek ő az egyetlen túlélője. Superman túlélő. Superman nem a saját, otthoni nevét viseli, a Kal-Elt, mondom, a Kal-Elt, mert asszimilálódni akar. Superman úgy talál új szülőkre üldözött kisgyerekként, mint Mózes és a Kal-El névben jól hallhatóan ott van Isten neve, az El. Siegel elmesélte, hogy Superman megalkotásakor Sámson, a bírák leghíresebbike volt a fejében, hogy Superman egy atomkori Sámson, akiről ellenségei is tudják, hogy valami gyanús van benne. A náci propaganda ki is szerkesztette zsidó alkotójával együtt.

Supermant azonban – a kriptoniton kívül – semmi nem gyengíti meg, küzd azzal, hogy soha nem lesz olyan, mint a többiek, segít és néha, amikor idegennek érzi magát, visszavágyódik az őshazába. Szuperhős nála zsidóbb már nem is lehetne, de, ahogy mondani szokták, mindenki számára ajánlott.

Most már nem kell félnünk semmitől, mert a prágai Lőw rabbi utóda, a ma 103 éves Jerry Siegel megteremtette Supermant, aki vigyáz ránk.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek