Mai születésnapos: Itzhak Perlman, Yehudi Menuhin örököse

2016. Augusztus 31. / 23:15


Mai születésnapos: Itzhak Perlman, Yehudi Menuhin örököse

A nagy zsidó hegedűművészek népes táborába tartozik ő is, a ma élők között bizonyosan egyike a legnagyobbaknak.


Még a brit mandátumterületen születik 1945-ben Tel-Avivban, szinte még csecsemő, amikor megszületik a nyomában szülőhazája, Izrael is. Szülei lengyel bevándorlók, akik már kint ismerkednek meg egymással, emigrációjuk után.

Három éves korában csak azért nem veszik fel a konzervatóriumba, mert még túl kicsi ahhoz, hogy a hegedűt kézben tartsa. Egy játékhegedűn kezdi el az önképzést, amit jelentősen megnehezít a 4 éves korában jelentkező gyermekbénulás: mankóval, aztán elektromos kerekes székkel közlekedik, ülve hegedül koncertjein.

Még gyerekként az Egyesült Államokba kerül tanulni és már fiatalemberként megismerni a világ, nem csak a koncertermek közönsége, de a tévénézők is. Még a Szezám utcában is fellépett, itt lehet megtekinteni.

Megérdemelt népszerűségére jellemző, hogy még B*arack Obama beiktatásán is zenélt, a klasszikus zenén kívül kedvvel játszik jazzt és természetesen klezmert is. Tessék, itt például a Klezmatics-szel.

Perlmant épp eléggé elfoglalja a zene, kerüli a politikát, de mostanában tett két kivételt: lemondta – akárcsak Bruce Springsteen és Ringo Starr - dél-karolina-i koncertjét egy olyan állami törvény miatt, amely megítélése szerint sértette a transzneműek jogait és felszólalt a republikánus elnökjelölt, Donald Trump ellen is, amikor Trump kigúnyolt egy fizikai fogyatékkal élő riportert. Azért szólalt meg, mert, mint mondta, ez a választás más, mint a többi.

Perlman játszik jelenleg azon a Stradivari-hegedűn, amely annakidején Jehudi Menuhiné volt (ő nemrég száz éves lett volna és mi nem feledkeztünk meg az évfordulóról), Isaac Stern (róla itt emlékeztünk meg), egy másik nagy zsidó hegedűs indította el őt a pályáján. Ma lett 71 éves.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek