Mai születésnapos: a színésznő, aki a Duna-parti cipők emlékművét ihlette

2017. Július 06. / 21:11


Mai születésnapos: a színésznő, aki a Duna-parti cipők emlékművét ihlette

Az ő édesapja volt, Gordon Zsuzsáé, József Attila leghíresebb orvosa, akiről az a sor szól, hogy „egy zsidó orvostól kapott kabátot”. Ő játszotta Gábor Miklós Dunába lőtt szerelmét, Jutkát a Budapesti Tavaszban. Idén lenne 88 éves.


„Egy zsidó orvostól kapott kabátot s a rokonok úgy hívták, többé itt ne lássam, a görögkeleti vallásban nyugalmat nem lelt, csak papot, országos volt a pusztulásban, node hát ne búsuljatok”, írta magáról József Attila, a tökéletes elveszettség jeleként említve, hogy míg rokonainak nem kellett, egy idegentől, egy zsidó orvostól kapott kabátot, Gartner Páltól, Gordon Zsuzsa színésznő édesapjától.

Aki mentőautón dolgozott munkaszolgálatosként a háború utolsó hónapjaiban, amikor a 15 éves lánya édesanyját elvitték a nyilasok az óbudai téglagyárba, majd a halálmenetbe nyugat felé. Hiába kereste, nem találta meg, a 35 éves nő és a gyereke nem látták egymást viszont az életben.

Ezután bő tíz évvel osztották rá Karinthy Ferenc regényének filmváltozatában Gordon Zsuzsára Jutka szerepét, akibe beleszeret a katonaszökevény Gábor Miklós a háború utolsó heteiben, de már nem tudja megmenteni. Ő nem a halálmenetben végzi, hanem a Duna-parton. Az a kellékcipő, amelyet Jutka, Gordon Zsuzsa viselt, a Duna-parti cipők egyikének mintája volt az emlékművön.

Aztán jelentős színpadi színésznővé vált, egy olyan pályán, amelyen, miután elült a vastaps és legördült a függöny, mindenki mindent elfelejt. Őt is elfelejtettük, talán csak a Budapesti tavasz tartja meg az emlékezetben.

„Az idő megy, a történetek veszendőbe mennek, kihalnak, a félelmeket azonban nem engedik távozni az ember lelkéből” – mondta a Népszabadságnak pályáját összegezve. A félelem volt maga az a lány, szép és érthetetlen okból halálra szánt teremtés. Minden elmúlik, de ő talán megmarad és segít majd emlékezni.

Gordon Zsuzsa, miután látta még megsemmisülni a World Trade Centert a saját szemével, 2015 elején, 85 éves korában halt meg. Legyen áldás az emléke és ne felejtsük egészen el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek