Ma lenne hatvan éves: Ofra Haza, az izraeli Madonna

2017. November 19. / 22:33


Ma lenne hatvan éves: Ofra Haza, az izraeli Madonna

Jemeni zsidók gyereke volt, a szegénynegyedben nőtt fel és izraeli nemzetközi sztár lett nagyon fiatalon, hogy aztán irtózatosan fiatalon meg is haljon és mítoszi hőssé váljon, a legkisebb lánnyá, akinek minden sikerült és megváltotta a nyomorúságot, hogy aztán a csúcson értelmetlenül abba kelljen hagynia. Izrael imádta Ofra Hazát és nem érti az egészet máig sem.


A jemeni zsidók hirtelen kerültek a modern Izraelbe, ahol hosszú időn keresztül nem lehettek otthon. Ofra Haza a szülei kilencedik gyereke volt, a Hatikva (Remény) nevű szegénynegyedben nőtt fel és már 12 éves korában világos volt, hogy ezen a hangon fog megszólalni hosszú évtizedek panasza, öröme, saját igazsága, a jemeni zsidóság Ofra Hazán keresztül fog belépni Izrael zenei életébe és az is kiderült nemsokára, hogy nem is áll meg a világhírig. Mintha a Jóisten mindenért kárpótolni akarta volna a családot, legalábbis megengedni, hogy megmutassák a társadalom alján lévő keleti zsidók, hogy kik ők, megmutassák az askenázi, európai zsidók középosztályos leszármazottainak, egykori arab honfitársaiknak, akik elűzték őket és a nem zsidó amerikai közönségnek is. Békekövet volt, üzent hazulra is, az arab világnak, ahová eredete szerint tartozott, voltak hívei az arab országokban is. Mintha tényleg az ő hangjával akarna mindent jóvátenni az, akinek a hangját köszönhette. A világzene világsztárja lett fiatal nőként és egyszer kis híján meghalt egy repülőgép-szerencsétlenségben.

Aztán a szerelmet is megtalálta, kicsit későn, de még épp időben. Teljes volt a kárpótlása a gyerekkorért, amely ugyanakkor szép volt és gazdag, minden szegénysége ellenére, onnan jön a dalkincs és az éneklés vágya, amely azzá teszi, akivé lesz. És amikor minden együtt van, az izraeli elektronikus sajtó közli a 43 éves énekes halálhírét, nemsokára kiderül, hogy HIV-fertőzött volt. Minden bizonnyal egy balul sikerült vérátömlesztés révén került a vírus a szervezetébe.

Idén már 60 éves lenne, de azóta sem érti senki. Istenáldotta tehetség volt, felszárnyalt a legsötétebb nyomorból, abból csinált világszínvonalat és ünnepet, amit még otthon tanult kilencedik gyerekként és amikor mindezzel kész volt, meghalt, pedig még ma is fiatal volna.

A negyed egyik parkjának egyik részét ott, ahol felnőtt, róla nevezték el 2007-ben és az egyetlen törekvés, amely enyhíthetné elvesztése fájdalmát, az lenne, ha a keleti zsidók otthonra lelhetnének mind és magától értetődően az izraeli társadalomban és eljönne Ofra Haza igazi Izraeljének ideje, ahol nem nehezülne el a szívünk annyira, amikor büszkén gondolunk rá, legyen áldás az emléke.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Örökség és hagyaték
2021. Augusztus 12. / 09:31

Örökség és hagyaték

Izrael
Sófár a
promenádon
2021. Szeptember 11. / 20:48

Sófár a promenádon

Kommentek