Íme: 2021 top 10 legolvasottabb cikk a Mazsihisz honlapján

2021. December 30. / 11:45


Íme: 2021 top 10 legolvasottabb cikk a Mazsihisz honlapján

Emberi sorsok és életművek, ünnepek, emlékezet, gyász, veszteségeink, ünnepi gasztronómia, Dohány utcai zsinagóga, kiemelt vendégek fogadása, bizalom, szociális segítségnyújtás – az alábbi összeállítsunk az idei 10 legolvasottabb cikkünket tartalmazza. 

Minden kedves olvasónknak sikeres , békés, vírusmentes polgári új esztendőt kívánunk. Legyen a 2022-es év az újrakezdés, a közösség szeretetének éve. Tartsanak velünk jövőre is!

1. Jamie Lee Curtis a Dohány utcai zsinagógában
A magyar zsidó felmenőire oly büszke Jamie Lee Curtis világhírű hollywoodi színésznő népes kísérete társaságában látogatást tett a budapesti Dohány utcai zsinagógában. Tony Curtis lánya az Emanuel emlékfánál egyedül emlékezett a mártírokra.

2. Egy tragikus életű, elhagyott zsidófiú: Szécsi Pál
Számos legenda cirkulál róla, azt azonban nem mindenki tudja, hogy zsidónak született hazánk német megszállásának napján, március 19-én a magyar holokauszt évében. Ez az év volt az első traumája, amelyet aztán követett a többi. Idén lenne 77 éves.

3. Több százan kísérték utolsó útjára Zoltai Gusztávot
A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) korábbi igazgatóját családja mellett tisztelői, barátai, korábbi kollégái, politikusok, rabbik és közéleti személyiségek jelenlétében búcsúztatták el.

4. Íme, a menüválaszték az idei széderestékre – Házhoz vittük!
Örömmel értesítjük közösségünk tagjait, hogy a koronavírusos időszak ellenére megteremtettük a lehetőséget a széderesti vacsora házhoz szállításához Budapesten, de van lehetőség személyes átvételre is.

5. Egy tragikus életű magyar-zsidó komikus – Kabos Gyulára emlékezünk
Egy rémes, bűbájos, elbűvölő köpcösen fontoskodó, akit megmenteni a vezérigazgató úr és a kis titkárnő megható románcát ezerszer újramesélő, két háború közötti magyar filmet, amelyet nélküle rég elfelejtettünk volna. A megtestesült, diadalmas, halhatatlan kisember, aki blődlikben, kedves ostobaságokban lett nagy és megrendítő jellemszínész. 1887. március 19-én született Budapesten.

6. Mazsihisz 1%: Megszolgáljuk a bizalmukat!
Kedves barátaink, támogatóink, tisztelt adófizető polgárok! Önöknek köszönhető, hogy az egyházaknak adható 1 százalékos adófelajánlások társadalmi méretű ügye a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) számára igazi sikertörténetté vált! Köszönjük a bizalmat.

7. Egy korszak búcsúja: Zoltai Gusztáv
Az, aki kisgyerekként élte túl azt, ami 1944-ben történt, esélyt sem kapott rá, hogy lelki sebei valaha is begyógyulhassanak. Aki kilenc évesen érti meg, hogy meg akarják a puszta születése miatt ölni, az egész általa belátott világ, többé nem tudhat bízni már semmiben. Ő is meggyilkolt lelkű gyerek maradt mindig.

8. Emmanuel Macron a Kozma utcai zsidó temetőben Heller Ágnesre emlékezett
Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hivatalos budapesti programját megelőzően, rövid magánlátogatást tett a Kozma utcai zsidó temetőben, ahol lerótta kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál.

9. Pályázati felhívás – Folytatódik a JADbeJAD támogatás – Segítettünk!
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) 2021 júniusában hetedik alkalommal hirdet pályázatot a koronavírus járvány miatt rossz szociális helyzetbe jutott családok megsegítésére. JadbeJad – Kéz a kézben pályázatunk anyagi alapját ez alkalommal is az American Joint Distribution Commettee biztosítja, újabb 75 000 USD értékű adományából most is 250 háztartást tudunk támogatni.

10. Hanuka 2021 – mindent az ünnepről
Készülődjünk az egyik legkedvesebb ünnepünkre a hanukára, amely idén november 28-a estétől december 6-a estéig (a zsidó naptár szerint kiszlév 24. estétől tévét hónap 2. estéig) tartó, nyolc napos ünnep, amely a zsidóknak a szíriai görög hódítók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeztet.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek