Ilyen ritka szép zsidó mesekönyvet még nem láttunk

2018. Május 28. / 11:00


Ilyen ritka szép zsidó mesekönyvet még nem láttunk

Páratlanul gyönyörű külső és ritka gazdag tartalom – ezzel az egy mondattal jellemezhető A rabbi és az oroszlán című meseválogatás, amely idén májusban került a boltokba, és remélhetőleg olyan jól fogy, hogy már számos helyen után kellett rendelni belőle.


A Bajzáth Mária által válogatott, és Herbszt László különlegesen szép rajzaival illusztrált kötetnek szerintem ott a helye minden kisgyerekes zsidó család könyvespolcán. Garantálom, hogy a 70 mesét, legendát és csodás történetet tartalmazó könyv a gyerekek kedvence lesz, sőt, a felnőttek is sokat tanulhatnak majd belőle. Figyelem, ez a kötet az otthoni könyvtár kötelezően beszerzendő darabja! Ilyen zsidó mesekönyv ugyanis évtizedek óta nem jelent meg Magyarországon.

Bajzáth Mária 15 fejezetben 15 nagy téma köré csoportosította a szövegeket, ezek fejezetenként a következők: 1. Bölcs zsidók; 2. Igazi kincsek; 3. Élet-halál; 4. A Mese és a mesemondó; 5. A hit és az ima ereje; 6. Mesék Dzsuháról; 7. A rabbi és az oroszlán; 8. Miértek és hogyanok; 9. Állatmesék; 10. Hazugságok; 11. Ólom és méz; 12. Lelemény, ravaszság; 13. Menny és pokol; 14. Család; 15. Varázslatok és átváltozások. A puszta címekből is látszik, hogy a történetek az élet szinte minden szegmensét lefedik. Megtudhatjuk a mesékből, hogy habár a hallgatásáról ismerszik meg a bölcs, nem mindenki bölcs, aki hallgat; rájövünk, hogy az Örökkévaló ott lakik, ahová beengedik, és mesebeli választ kapunk arra a kérdésre is, hogy a Mindenható miért teremtett bolondságot a földre. Ha pedig végeztünk a kötettel, levonhatjuk a következtetést ezzel a régi zsidó közmondással: Isten azért teremtette az embert, mert szereti a mesét.

A rabbi és az oroszlán – zsidó mesék, legendák, történetek. Bajzáth Mária válogatása Herbszt László rajzaival. Kolibri Kiadó, 2018, 296 oldal, 3299 forint

Kácsor Zsolt

A Népmesekincstár Plusz 70 zsidó mesét, legendát és történetet összegyűjtő válogatáskötete több évtizedes hiányt pótol. A csodákkal és hittel teli, ravasz és bölcs, olykor szívfacsaró, máskor humoros történetek az élet legfontosabb kérdéseit és a jellegzetes zsidó ünnepeket járják körül. A rabbi és az oroszlán Bajzáth Mária mesepedagógus és budapesti zsidó iskolák együttműködésében jött létre, hogy a mesék megbízható és helyes ismereteket tükrözzenek a zsidó kultúráról, és egyúttal vallási hovatartozás nélkül, szülők és a gyerekek számára irodalmi élményt is nyújtsanak. (Forrás: Kolibri Kiadó)

A kiadvány megjelenését támogatta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK), és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ), szakmai partnerként működött közre a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola és a BZSH Scheiber Sándor Gimnáziuma.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek