Heisler András: A fokozatos újrakezdés embert próbáló feladat

2020. Június 07. / 14:20


Heisler András: A fokozatos újrakezdés embert próbáló feladat

Az elmúlt hónapokban megtanultuk, hogyan kell a láthatatlan ellenséggel küzdeni. Most a régi feladatok mellett új kihívásokra kell felkészülni – olvasható abban a levélben, amelyet Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke írt közösségünk tagjainak, önkénteseinek és szimpatizánsainak. 

Az alábbiakban az elnök levelét közöljük.

Kedves Barátaim!

A Sávuot ünnepnapjai, majd a keresztény Pünkösd kétnapos ünnepe alatt a mindennapi rutinok elmaradása szimbolikusan lezárta a koronavírus járvány elleni küzdelmünk első szakaszát. A majd három hónap erőfeszítései nyomán elmondhatjuk, hogy megőriztük vírusmentesnek minden intézményünket: a Szeretetkórházat, a budapesti és a vidéki idősek otthonait, zsinagógai közösségeinket. 

Átszerveztük a szociális ellátásunkat, munkatársaink és önkénteseink kiváló munkájának köszönhetően minden rászorultnak megadhattuk a szükséges segítséget. Komoly áldozatok árán, de megőriztük munkahelyeinket, sikeresen átállítottuk otthoni munkavégzésre rendszereinket. Rabbijaink bátran beléptek az online közösségi térbe, ügyelve arra, hogy közösségeink ne essenek szét a rendkívüli helyzetben. 

Lebonyolítottuk az érettségi vizsgákat, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításával elnyertük az ICOMOS díját, elindítottuk a túlélők második generációjának szociális rendszerét, átadtuk a Szeretetkórház 3-as szárnyát, lezáráshoz közeledik a „Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon” című, öt helyszínes projektünk, munkatársaink sikerrel szerepelnek kulturális és tudományos nemzetközi konferenciákon, a nagy nemzetközi zsidó érdekvédelmi szervezetek közösségi munkánkat kiemelten értékelik. 

Vidéki zsinagógáinkba lassan visszatér az élet, s június 5-től már több budapesti templomunk is látogatható hitélet céljából

A Mazsihisz a rendkívül nehéz körülmények között is dolgozik, 

munkatársaink igyekeznek helytállni a közösség érdekében. A megszűnőben lévő járványhelyzet azonban nem jelenti a veszély teljes elmúltát. Folyamatosan figyeljük a nemzetközi és a hazai járványhelyzet alakulását, az esetleges újabb hullám érkezését, és felkészülünk az esetlegesen rosszabbodó egészségügyi helyzetre is. Ha szükséges, azonnal cselekszünk.

Most azonban normalizálni kell működésünket. 

A járvány esetleges második szakasza egyfajta „óvatos konszolidáció” lesz. Azon vagyunk, hogy körültekintően újra megnyissuk zsinagógáinkat és intézményeinket, a megváltozott helyzetben újraszervezzük a közösséget szolgáló munkát. Mindezt úgy kell megoldanunk, hogy az egészségügyi óvintézkedéseket minden esetben be kell tartanunk. Nehéz a feladat, de bízom munkatársaink felelősségteljes munkájában, számítok önkénteseinkre és mindazon szimpatizánsokra, zsidó és nem zsidó barátainkra, akik nélkül elképzelhetetlen a Mazsihisz közösségszervező munkája.

Az elmúlt hónapokban megtanultuk, hogyan kell a láthatatlan ellenséggel küzdeni. Most a régi feladatok mellett új kihívásokra kell felkészülni. A fokozatos újrakezdés, az intézményi munka átgondolt szervezése önmagában is embert próbáló feladat. Együtt kell élnünk a koronavírussal, lankadatlanul figyelnünk kell közösségünk legveszélyeztetettebb csoportjaira, szembe kell néznünk a járvány szociális és gazdasági következményeivel, amelyek azokat is utolérhetik, akik eddig a közösségtől nem kértek, hanem adtak. 

Feladatunk tehát van bőven! 

Ha meg tudjuk tartani az összefogást, ha továbbra is képesek leszünk egymásra odafigyelni, akkor van ok az optimizmusra. Erre kérek mindenkit, lehessünk optimisták, s bízhassunk a jövőnkben. Csak rajtunk múlik! Mindenki legyen óvatos, élvezze a javuló közegészségügyi helyzetet és amennyire tudja, használja ki a nyarat.

Heisler András
elnök         

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek