Gálszécstől New Yorkig: Róth Imre története

2016. November 22. / 14:42


Gálszécstől New Yorkig: Róth Imre története

Tizenhárom évesen az Egyesült Államokba küldi elszegényedett családja szerencsét próbálni, hogy aztán idővel a kis Róth Imréből a nagy Emery Roth váljon, aki az 1920-as évekre New York meghatározó építésze lesz. A Central Park West, a Riverside Drive, a Broadway, a Fifth Avenue és a Park Avenue egyaránt magán viseli Róth keze nyomát. Fiai pedig tovább viszik édesapjuk mesterségét.


Róth Imre az Osztrák–Magyar Monarchia területén, a Kassa melletti Gálszécsen születik 1871-ben. Nyolcan vannak testvérek. Szülei a helyi vendéglő tulajdonosaiként jómódban élnek, ám a családfő korai halála (1884) után a család igencsak elszegényedik.
A tizenhárom éves Imrét Amerikába küldik egy Chicagóban már letelepedett ismerősükre, bizonyos Kiss Aladárra bízva. De Róth az út során elveszíti Kiss chicagói címét, így egyedül marad a nagy amerikai metropoliszban.

Róth a nehézségek ellenére feltalálja magát. Dolgozni kezd, hogy megéljen. Felveszi egy építésziroda inasnak és onnan kezdve szívós munkával tanulja ki a mesterséget. 1893-ban műszaki rajzolóként alkalmazza a neves chicagói Burnham & Root építésziroda. A Chicagói Világkiállítás több tervezői munkájában is segédkezik.

A nagy projekt adta kiváló kapcsolatépítési lehetőségeket kihasználva Róth találkozik New York építészeti szaktekintélyével, Richard M. Hunttal. Huntot lenyűgözik Róth képességei és irodájában állást ajánl számára. New Yorkba költözik, hogy Huntnál dolgozzon. Hunt 1895-ös halála után Ogden Codman Jr. cégéhez csatlakozik és apartmanokat kezdenek tervezni gazdagok számára.

1898-ban Róthnak már saját cége van és nem sokkal ezután megnősül: Ella Grossmant veszi el. Négy gyermekük születik: Julian, Richard, Elizabeth és Kathrin. Korai megrendeléseinek többsége New York magyar közösségétől származik. Így például a Cafe Boulevard átalakítása a Firts Avenue-n.

Sikereivel egyre nő a reputációja és folyamatosan tér át jelentősebb apartman házak, szállodák és apartman hotelek tervezésére. Korai művei közül kiemelkedik a Hotel Belleclaire a Broadway és a 76. utca sarkán (1903).

Korában ez a szecessziós stílusú szálló New York egyik legfelkapottabb luxushotele. Az anyagát tekintve vöröstéglából, mészkőből, terracottából és fémrészletekből álló tízemeletes épület tetejéről remek kilátás tárul a Hudson folyóra.

Ide tartozik egy sztori: annak idején még más szokások uralkodtak a New York-i szállodákban a mostaninál. Az anekdóta szerint a nagy író, Maxim Gorkij 1906-ban szobát szeretett volna foglalni a szállodában magának és feleségének, akiről közben kiderült, hogy jogilag nem a felesége. „Szállodánk a családosok szállodája” – utasította vissza a hotel vezetője az író szobafoglalását. Gorkij soha többet nem járt New Yokban…

Róth neve leginkább luxus lakóházakkal hozható kapcsolatba, de a kevésbé gazdag new yorkiaknak is tervez. Egyik ilyen munkája a First Hungarian Reformed Church 1915-ből, mely a bécsi szecessziós stílust egyesíti magyar népi motívumokkal.

Az I. világháborút követően Róth New York vezető építészei közé emelkedik. Ráadásul az 1920-as években New York hatalmas fejlődésnek indul, egyre több felhőkarcoló épül.

Róth Imre legfőbb tehetsége ott mutatkozik meg ebben az időszakban, hogy egyaránt tudja házainál alkalmazni a klasszicista, a szecessziós és a modern formákat. Ezen kívül igazi pragmatikus üzletember, aki kiaknázza az épületekben rejlő üzleti lehetőségeket.

Jelentős mérföldkő Róth építészeti munkásságában a Ritz torony, amely egyben új távlatokat is nyit az amerikai lakásépítészetben.

rothimre_2.jpg
New York, Rit-torony (Forrás: Wikipedia)


Az 1925-ben, az 57. utca és a Park Avenue sarkán felépülő, 42 emeletes ház New York első kizárólag lakásokat tartalmazó felhőkarcolója és korában a legnagyobb a világon. Az 1920-as évek New Yorkjának szimbóluma. (Az épületben különösen nagy lakások is létesülnek 18 szobával.)

Két évvel később újabb fontos épülete valósul meg, az Oliver Cromwell-ház, a 72. utcában (12 West 72nd Street). Róth maga egyik legjobb munkájának tekintette a művet.

Az American Apartment Houses of Today 1926-ban két Róth alkotást is kiválaszt az év legjobbjai közé, pedig Róth még nincs pályafutása csúcsán. Legismertebb művei (a Beresford, a San Remo, az Ardsley és a Normandy házak) még hátra vannak…

A Central Park nyugati oldalán (211 Central Park West) 1929-ben felépülő karakteres Beresford-aparmantház építőelemei tégla, mészkő, és terrakotta, a díszítő szobrok a Reneszánsz korát idézik.

A 193 lakásból álló ház lakója egy ideig a teniszező sztár John McEnroe, aki az északkeleti toronyban lakik, továbbá itt él 2010-ben bekövetkező haláláig a neves diplomata Richard Holbrooke is (akinek özvegye a magyar származású írónő, Kati Marton).

Róth legnagyobb kedvence a Central Park nyugati épületei közül a San Remo ház 1930-ból. New York első ikertornyos épülete, amelynek homlokzatán ismét feltűnnek reneszánsz stílusú elemek.

rothimre_3.jpg
New York, San Remo-ház (Forrás: https://pmcvariety.files.wordpress.com)


A San Remo-ház olyan hírességeknek adott otthont, mint Bruce Willis, Demi Moore, Steven Spielberg, Dustin Hoffman, Steve Martin, Tiger Woods, Glen Close, Diane Keaton, Rita Hayworth, Faye Dunaway, Eddie Cantor, Zero Mostel és Tony Randall.

A Beresford és a San Remo-háztól nem messze áll Róth következő alkotása, az Ardsley (320 Central Park West), amely 1931-ben készül el. Ez a Central Park leginkább art deco stílusú felhőkarcolója.

rothimre_4.jpg
New York, Normandy-ház (Forrás: http://www.cityrealty.com)


A Hudson folyón túl emelkedik az ikertornyos Normandy, amely Róth utolsó világháború előtt felépülő műve, és amely ismét az itáliai reneszánsz elemeit használja fel, ezúttal modernista stílussal vegyítve.

Róth Imre 1948-ban, 77 évesen bekövetkező halála után két fia, Julian és Richard - akik 1938-ban csatlakoznak apjuk vállalkozásához -, valamint unokája II. Richard Roth viszi tovább az építészirodát Emery Roth & Sons néven.

rothimre_5.jpg
New York, MetLife-building (Forrás: http://www.e-architect.co.uk/)

Manapság a céget Emery Roth & Partners-nek hívják. Amíg Róth Imre elsősorban lakóházakat tervezett, addig az új cég inkább irodaházakat. Alkotásaik közé tartozik a Look Building, a General Motors Building, a Colgate-Palmolive Building, a MetLife Building, a Pan Am Building, a Sperry Rand Building, a Merchandise Mart és az ismert tragikus körülmények között leomló World Trade Center is.

Gottdank Tibor

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek