Ferenc pápa Radnóti főrabbinak: „Imádkozzanak az én egészségemért is”

2021. Szeptember 12. / 13:30


Ferenc pápa Radnóti főrabbinak: „Imádkozzanak az én egészségemért is”

Szerző: Kácsor Zsolt

A Budapesten tartózkodó Ferenc pápa a délelőtt folyamán a Szépművészeti Múzeum Márványcsarnokában fogadta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyar zsidó közösségek képviselőit. A magyar neológ felekezetet Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és – a kórházban lévő Frölich Róbert országos főrabbi helyett – Radnóti Zoltán főrabbi képviselte. A Mazsihisz és a magyar zsidóság ajándékaként Ferenc pápa egy ezüstből készült és mészkőbe helyezett Tóramutatót kapott. 


Ferenc pápát – aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti zárómiséjére érkezett – ma reggel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Erdő Péter bíboros, Esztergom-Budapest érseke fogadta a Liszt Ferenc-repülőtéren. A katolikus egyházfő ezután a Szépművészeti Múzeumban fogadta Áder János köztársasági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt és a magyar püspöki kar tagjait.

p (3).jpgFerenc pápa üdvözli az érkezésére összegyűlt tömeget a Hősök terén. Fotó: KZS)

Ezután került sor  a tizenkét tagegyházat tömörítő Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) és a magyar zsidó közösségek képviselőivel való találkozásra a múzeum márványcsarnokában.

A Mazsihiszt Heisler András elnök és – a kórházban lábadozó Frölich Róbert országos főrabbi helyett – Radnóti Zoltán főrabbi képviselte, míg a zsidó reformközösségek részéről ott volt a Szim Salomtól Guba Gergely, valamint Kálmán Gábor a Bét Orim képviseletében. Nem voltak jelen a Szépművészeti Múzeumban az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) képviselői. 

Heisler_Andra_s-Ferenc_pa_pa_Budapesten-MTI_fit_800x10000 (1).jpgFerenc pápa fogadja Heisler Andrást. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A MEÖT részéről többek között ott volt Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, Balog Zoltán református püspök, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Kondor Péter evangélikus püspök, Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke és Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház vezetője.

FERENC PÁPA: SZIMBOLIKUS, HOGY ROS HÁSÁNÁ ÉS JOM KIPUR KÖZÖTT TALÁLKOZUNK 

Ferenc pápa ülve fogadta az egyházak képviselőit és olasz nyelven olvasta föl köszöntő beszédét. A katolikus egyházfő a keresztény és a zsidó közösségek testvéri kapcsolatát a budapesti Lánchídhoz hasonlította, amely összeköti a főváros két partját, majd közös egységre hívott fel az antiszemitizmus ellen. Mint fogalmazott: a zsidók és a keresztények nem az idegent és az ellenfelet, hanem a barátot és a testvért akarják látni egymásban. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar zsidó közösségekkel való találkozója szimbolikus módon éppen a Ros Hásána és a Jom Kipur közé esik,  majd arról beszélt: közösen kell munkálkodni rajta, hogy a gyűlölet hullámai ne söpörhessék el a jó viszonyt, hiszen az antiszemitizmus veszélye még mindig itt lappang Európában, és ennek a gyújtózsinórját el kell eloltani – tette hozzá.

KÖZÖS HITBELI ÖRÖKSÉGÜNK JELZŐFÉNY AZ EMBERISÉGNEK

Ferenc pápát a neológ zsidóság nevében Radnóti Zoltán főrabbi köszöntötte, aki a kórházba került Frölich Róbert országos főrabbi által írt üdvözletet tolmácsolta Róma püspökének. Radnóti a beszédet – gesztusértékű módon, olasz nyelven, majd magyarul is elmondva – így vezette fel: most Frölich Róbert országos főrabbi helyett beszél, akinek mielőbbi jobbulást kíván a zsidóság. Erre válaszul a pápa később, amikor kezet fogott a főrabbival, azt válaszolta angolul Radnóti főrabbinak: ,,imádkozzanak az én egészségemért is".

IMG-0468.jpgFerenc pápa és Radnóti Zoltán

A főrabbi többek között úgy fogalmazott: „két nagy monoteista hit, két – évezredes tanításokkal, máig érvényes üzenetekkel bíró – vallás találkozik e percekben”. A zsidóság és a kereszténység közös hitbeli öröksége bevilágítja a jelent, s jelzőfényül szolgál az emberiség közös jövője számára – tette hozzá. A főrabbi kiemelte az elmúlt évtizedek munkáját, amelynek során tettek azért zsidók és keresztények, „hogy a bennünket elválasztó, vészterhes múlttal megterhelt falak leomolhassanak.” (Az országos főrabbi által fogalmazott beszéd teljes szövegét IDE KATTINTVA olvashatják.)

HEISLER ANDRÁS: EMELKEDETT HANGULATÚ VOLT A TALÁLKOZÓ

– Emelkedett hangulatú találkozónk volt Ferenc pápával – nyilatkozta Heisler András honlapunknak az eseményt követően. – A keresztény egyházak részéről Steinbach József református püspök köszöntötte a pápát, a zsidóság részéről pedig Frölich Róbert betegsége miatt Radnóti Zoltán főrabbi. Nagyon elegánsnak és fontosnak tartom, hogy Radnóti főrabbi azzal kezdte a beszédét, hogy olaszul kívánt jobbulást az országos főrabbinak.

ferenc-pápa-ajándék-2.JPGA Ferenc pápának átadott ajándék

A pápának általa átadott ajándékról Heisler András elmondta: exkluzív ajándékot szerettek volna adni a pápának a Mazsihisz és a magyar zsidók nevében, ezért esett a választás egy olyan ezüst Tóramutatóra, amelyet egy hasáb alakú, süttői mészkőbe helyeztek, és egy díszes, hófehér dobozban adtak át Ferenc pápának.

– Az ajándékunk szimbólumairól azt mondtam el a katolikus egyházfőnek – tette hozzá Heisler András –, hogy a jad, a Tóramutató a közös kincsünkre, a Bibliára utal, a süttői mészkő pedig a jeruzsálemi szent köveket idézi, hiszen Jeruzsálem mindannyiunk szent városa, nemcsak a zsidóké, hanem a keresztényeké is. Az ajándékot azért éppen egy hófehér színű, egyedi díszdobozban adtuk át, mert a fehér a tisztaságra, Ferenc pápa gondolkodásmódjának tisztaságára utal. 

A Tóramutatót Havas Zsuzsa ezüstműves készítette, Dávid Gábor és Tausz Gábor Ezra tervezték a csomagolást, amelyet Strausz György kőfaragó és Bihari Kristóf üvegművész készítettek el süttői mészkőből és üvegből. Az ajándékozásról szóló szöveget Vári György írta, majd Balázs Gábor héberre, Szűcs Tamás pedig latinra fordította. 

(Címlapkép: Ferenc pápa a MEÖT és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával a Szépművészeti Múzeumban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyász: Elhunyt Jack Martin Händler karmester
Megemlékezések
Szerte az országban égtek a sárga gyertyák