A Mazsihisz hétfőtől információs pontot és kisbuszt üzemeltet Záhonyban

2022. Március 04. / 14:11


A Mazsihisz hétfőtől információs pontot és kisbuszt üzemeltet Záhonyban

Az Ukrajnából menekülők egyre többen hívják a Mazsihisz és a JCC Budapest – Bálint Házzal közösen működtetett krízisvonalat, a segítséget kérők közül nagyon sokan alijázni akarnak. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége hétfőtől információs pontot hoz létre Záhonyban, továbbá kisbuszt állít üzembe a menekültek szállítására. A részletekről Rádi Angélát kérdeztük.

– A krízisvonalunkat a legtöbben még ukrán területről hívják föl, és a leggyakoribb kérdés az, hogy mi vár rájuk magyar területen, azaz milyen körülmények között tudnak átkelni a határon, s hogyan juthatnak el Budapestre – nyilatkozta érdeklődésünkre Rádi Angéla, a Mazsihisz krízismenedzsmentjének tagja.

Megtudtuk tőle, hogy a Mazsihisz finanszírozásásban hétfőtől egy külön információs pont működik a záhonyi határátkelő állomás magyar oldalán, és a Szövetség egy kisbuszt is üzemeltet majd azzal a céllal, hogy a menekülők szállítását hatékonyabban lehessen megoldani. 

Mint Rádi Angéla mondta: a krízisvonalon továbbra is 12 önkéntes várja a segítséget kérők hívását, s további öten dolgoznak az operatív törzsben a munka koordinálásában és összehangolásában. Természetesen nemcsak telefonon állnak a rászorulók segítségére, hanem jelen vannak személyesen önkéntesek a határon, továbbá Debrecenben és Nyíregyházán is – tette hozzá.

(Címlapkép: Ukrajnából menekülők a  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabás község művelődési házában kialakított segítségponton március 3-án. MTI/Czeglédi Zsolt)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
„Team Mit Tud” – a Dohány Klubban
2024. Április 08. / 21:04

„Team Mit Tud” – a Dohány Klubban

Hírek, lapszemle
Antiszemitizmus, anticionizmus – Csúcstalálkozó New Yorkban