A 104 éves Spiegler Elemért is köszöntötték Szombathelyen, a Savaria napok megnyitóján

2016. Augusztus 26. / 16:10


A 104 éves Spiegler Elemért is köszöntötték Szombathelyen, a Savaria napok megnyitóján

A 104 éves Spiegler Elemért is köszöntötték a karnevál zsidó udvarának megnyitóján. A pénteki megnyitón részt vett Heisler András, a Mazsihisz, dr Frölich Róbert országo főrabbi és Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke.


Spiegler Elemér négy gyermekes zsidó családban született. A család 1920-ban átköltözött Felsőőrről Szombathelyre. Az ünnepelt 1922-től ugyanabban a házban él. Édesapja a Monarchia hadseregében volt tiszthelyettes. Testvérei közül leánytestvére gyermekkorában meghalt. A fiúk közül Bélát tudták felsőbb iskolában taníttatni, ő érettségit szerzett. Elemér cipész szakmát szerzett. 1926. október 26-án suszterinasnak állt Fischer Bernáthoz a Kőszegi utcába, nála tanulta ki a mesterséget.

1935. április 1-jén vonult be sorkatonai szolgálatra Kőszegre, 1936-ban szerelt le. Még ebben az évben meghalt édesapja. 1939-ben a cipőgyárba ment dolgozni, majd 1940-ben munkaszolgálatra került Erdélybe és a Felvidékre.

1944-től 1945-ig a mauthauseni koncentrációs táborban volt, ahonnan 1945. július végén került haza. Az egész családját elveszítette, egyedül kellett új életet kezdenie.

elem__rb__csi_2.jpg

1946. március 31-én feleségül vette a zalalövői Weltlinger Rozáliát, aki Auschwitzból menekült meg, szintén teljesen egyedül maradva. 1948. januárjában született meg leányuk (Éva), 1954. júliusában pedig fiuk (Tibor).

Nyugdíjazásáig a Cipőgyárban dolgozott bőrátvevőként, ő szerezte be a szükséges alapanyagokat. Emiatt sokat utazott. Nyugdíjazása után a Sárvári Cipő KTSZ-nél dolgozott 72 éves koráig. Az utolsó pár cipőt - ugyan már csak a családtagok számára - 87 éves korában készítette.

Elemér bácsi 104 éves korát meghazudtolóan friss, fizikailag és szellemileg ép, teljesen mozgásképes, csupán egy kicsit nagyothalló. A világ dolgai iránt érdeklődő, tájékozott. Rendszeresen olvas helyi és országos napilapokat, valamint könyveket. A második világháború történéseit még mindig kutatja, ebben a témában is olvas, DVD filmeket néz. Németül jelenleg is beszél. Szereti a focit és az operettet. A futballról gyűjti a könyveket.

heisler_szombathely.jpg

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség elnöke, az alábbi gondolatokkal köszöntötte Spiegler Elemért.

Egy ember, akinek nincsenek kortársai! Beleborzongok!

Egy egykori suszterinast szeretnék felköszönteni. Suszterinast, mint a mesékben! 1912. augusztus 24-én született Felsőőrön 104 éve – most itt van közöttünk. Végigjárta a történelem poklát, s családjából egyedüliként tért haza Mauthausenből. S hogy ő és sorstársai honnan merítették az erőt, azt nem tudom. De a leírhatatlan borzalmakat követően családot alapított. Két gyermeket felnevelt. Ma, 104 évesen derűvel és a sors elfogadásának bölcsességével éli mindennapjait. Gondoljanak csak bele.

Hadd idézzek egy vele készített interjúból: „Amikor hazajöttem Mauthausenből, megfogadtam, hogy nem állok senkin bosszút. Nem volt bennem gyűlölet, egyedül egy dolgot fogadtam meg: hogy nem felejtek.”

Nagy tanító az, aki a holokausztot követően képes megtagadni a gyűlöletet. S ma, amikor újra, nap, mint nap kisebbségek elleni gyűlölettel találkozunk – legyen az zsidók, romák, menekültek, vagy muszlimok ellen – tanuljunk a mi mesebeli suszterinasunktól.

Soha ne fogadjuk el a gyűlöletet!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyász: elhunyt Hajim Topol, a legendás Tevje