Lenyűgöző szépség kékben, vörösben és aranyban: íme, a Rumbach!

2022. Február 03. / 12:35


Lenyűgöző szépség kékben, vörösben és aranyban: íme, a Rumbach!

Több évtizedes hányattatás után tavaly június óta újra eredeti fényében és pompájában ragyog a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, amelyet olyan lélegzetelállító szépségben sikerült helyreállítani, mintha vadonatúj volna. Holott ez az épület már 150 éves: nem sokkal a kiegyezés után, 1870-1872 között épült.

Novák Katlalin és Ronald S. Lauder elhelyezik a mezüzét az ünnepléyes átadás napján / Fotó: Révész TamásNovák Katlalin és Ronald S. Lauder elhelyezik a mezüzét az ünnepléyes átadás napján / Fotó: Révész Tamás

S hogy mi szükség volt a szomszédban álló Dohány utcai zsinagóga mellett még egy zsidó templomra? Mert az akkori budapesti zsidóság egy kisebb, konzervatívabb része túlságosan modernnek érezte az újítás igényével fellépő neológia „fellegvárát”, a Dohány utcai zsinagógát, ezért olyan zsinagógát akart építtetni magának, ahol az ortodox zsidók is otthon érzik magukat.

A sors fura szeszélye, hogy az 1870-es évek elején éppen a konzervatívabb zsidóságnak sikerült olyan modern épületet emeltetnie, amelynek az új, innovatív építészeti megoldásai ma is méltathatók. A Rumbach utcai zsinagóga ugyanis a maga korában valószerűtlenül modern, könnyűszerkezetes technológiával készült: a fiatal, akkoriban még alig 30 éves tervezője ugyanis azt találta ki, hogy az épületet vaspántszerűen egymásba fonódó, fém tartóelemek tartják majd össze. Az akkor még ismeretlen bécsi fiatalembert Otto Wagnernek hívták, s ha a Rumbach zsinagógát alaposabban szemügyre vesszük, megértjük, hogy az építész miért vált hivatásának világhírű mesterévé.

A bizánci és mór jellegzetességeket mutató, a vörös, a kék és az arany színeiben pompázó épület kívülről leghangsúlyosabb eleme a vörös csíkokkal szegett, sárgás színű homlokzata, amelyen minaretekre emlékeztető kis kupolás tornyokat láthatunk; belül pedig az épület legmeghatározóbb eleme a csodálatos kupolája, amely a belső térnek egyszerre kölcsönöz lélegzetelállító mélységet és magasságot.

Az ünnepélyes átadó ünnepség / Fotó: Révész TamásAz ünnepélyes átadó ünnepség / Fotó: Révész Tamás

A teljes egészében állami forrásból finanszírozott helyreállítás során a megmaradt elemeket eredeti mivoltukban újították fel, de voltak olyan építészeti elemek, amelyeket rekonstrukció útján kellett pótolni. Érdekesség, hogy a Tóraszekrény előtti mozaikpadló újonnan készült, mégis eredeti: ennek magyarázata az, hogy az alkotást évtizedekkel ezelőtt felszedték, a mozaik darabokat viszont egy művész megőrizte – most pedig kockáról kockára újra kirakta! Szenzációszámba megy a nagyterem tóraolvasó emelvénye, az úgynevezett bima is, amely egyetlen gombnyomásra süllyeszthető és elrejthető a padló alatt: ez a megoldás teszi lehetővé nagylétszámú kulturális rendezvények megtartását, a professzionális hangosítást pedig világszínvonalú hangtechnikai berendezés biztosítja.

Az emeleteken további közösségi és multifunkciós tereket alakítottak ki, amelyek műhelyfoglalkozások, szakmai összejövetelek, kisebb konferenciák, művészeti rendezvények, kiállítások, szalon estek, író-olvasó találkozók, megrendezésére alkalmasak. A vendéglátás színvonaláról kóser kávéház gondoskodik, amelynek falait zsidó vallási motívumok díszítik.

Látogassanak el a Rumbach utcai zsinagógába és dupla élvezetben lesz részük: egyszerre töltekezhetnek meg ennek az egyedülálló épületnek a szépségével és kulturális programjaink gazdagságával!

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon idén különleges programokkal várjuk majd Önöket szeptember 4. és 11. között.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Hercz  rabbi: Purim korszakváltó időben
2024. Március 21. / 13:35

Hercz rabbi: Purim korszakváltó időben

Mazsihisz hírek
Szép és modern kerítést kapott a vilmányi zsidó temető