FELHÍVÁS – Tull Ödön festményeket keresünk egy készülő kiállításhoz

2022. Május 05. / 13:22


FELHÍVÁS – Tull Ödön festményeket keresünk egy készülő kiállításhoz

Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban, 2023 első felében tervezett Tull Ödön – kiállításra, valamint az ahhoz készülő kiállítási katalógushoz keressük a művész alkotásait:

Bihari Sándor festménye Tull ÖdönrőlBihari Sándor festménye Tull Ödönről

 ▪ olajfestményeket (tájképeket, normandiai, bretagne-i tengerparti látképeket csónakokkal, népi zsánerképeket, falurészleteket, stb.)
 ▪ akvarelleket
 ▪ grafikákat, illusztrációkat
 ▪ mindenféle dokumentumokat, tárgyakat, bármit

Tull Ödön (1870, Székesfehérvár – 1911, Budapest) festő, illusztrátor, bélyeg-és plakáttervező, iparművész (és szabadkőműves) a székesfehérvári Weiss és Tull Bőrgyár egyik alapítójának, Tull Antalnak volt az unokája. A Magyar Királyi Iparművészeti Iskola díszítőfestő szakán, majd Milánóban a Brera Akadémián és Párizsban, a Julian Akadémián tanult.

Kalandos élete során életvitelszerűen úton volt; a nyarakat a Székesfehérvárhoz közeli Tarnócapusztán és a világ festői tájain töltötte. Budapesthez leginkább kiadói, illusztrátori megbízásai kötötték. Jó kapcsolatot ápolt többek között Wolfner Józseffel (Singer és Wolfner) és Heltai Jenővel.

Műterme és lakása 1899-1904/05 között a (mai) Benczúr utca 2-ben, 1905-től-1911-ig, haláláig, a Szent István krt. 5-ben volt, talán ezért is lett a Vígszínház lelkes látogatója.

Továbbá keressük a festő öccse, Tull Viktor (1871, Székesfehérvár – ) bőrdíszműves, Semmelweiss utcai üzletéből származó, többnyire szecessziós tárgyait:

 ▪ táncrendeket
 ▪ szivartárcákat

Ha valaki rendelkezik valamilyen Tull alkotással, és szívesen kölcsönözné a kiállításra, azt kérjük, vegye fel a kapcsolatot a kiállítás kurátorával, Szarka Zsuzsával. 

A műtárgykölcsönzést hivatalosan a Szent István Király Múzeum intézi, a kiállítás kurátora a műtárgylistát és a kölcsönzők névsorát állítja össze.


Szarka Zsuzsanna

E-mail: szarkazsu.szarka297@gmail.com

Telefonszám: + 36 30 462-2680


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek