Családi legendák és prágai zsidó mítoszok találkozása a Thury-emléktárlaton

2021. November 29. / 17:12


Családi legendák és prágai zsidó mítoszok találkozása a Thury-emléktárlaton

A Gólemet megalkotó híres prágai rabbi, Júda Lőw egyik leszármazottja volt a családi legendárium szerint Thury Levente (1941-2007) szobrász és keramikus. Nem véletlen, hogy a képzőművész életművének jelentős részét is a gólemek alkották. Munkáiból most Agyagtól lélekig címmel a Műcsarnokban nyílik emlékkiállítás, amely december 1-től január 16-ig látogatható. A tárlat kurátora Fazakas Réka.


A 16. században, II. Rudolf német-római császár, cseh és magyar király uralkodása idején a prágai gettóban a kabbalista hagyományt kiválóan ismerő híres Júda Lőw rabbi a legenda szerint egy hatalmas Gólemet alkotott, hogy megvédje népét, ha fenyegetés éri. Különféle történetek keringenek arról, mi történt azután, hogy az immár lélekkel is bíró agyagbábu beteljesítette küldetését, de ezek mindegyikében közös, hogy a teremtmény fellázadt alkotója ellen, aki csak csellel tudta kivenni szájából az írott pergament, vagy letörölni homlokáról a teremtés igéjét, hogy megsemmisítse, visszaküldje őt a porba. 

glm.jpgKép forrása: Műcsarnok/Facebook

Ennek a rabbinak egyik leszármazottja volt a családi hagyomány szerint Thury Levente, az 1941-ben Budapesten született szobrász és keramikus, aki továbbvitte a családi tradíciót és életműve jelentős részében gólemeket alkotott. Talán ugyanaz a szándék vezette, mint az őt megelőző gólem- vagy homunculus-készítőket. „A gólemkészítő továbbá közli, hogy még szándékában áll több gólemet készíteni, amik személyiségének óriási részét kitöltő féltve őrzött emléktárgyhalom elhelyezésére szolgálhatnak, vagy életre keltőivé válhatnak” – írta. Apai felmenője, Thury Baltazár II. Rudolf császártól kapta nemesi címerét és oklevelét, attól az uralkodótól, akinek a legenda szerint Lőw rabbi a horoszkópját is elkészítette és akivel együttműködve népe végül megmenekült a vérvádaktól. (A nemesi oklevél eredetije Rudolf császár pecsétjével és aláírásával ma is a család birtokában van.) 

A 20. századi utódban nem csupán genetikailag találkozott a két ág: állítólag a két ős, Lőw rabbi és Thury Baltazár is kapcsolatban állt egymással. A családi legendák és prágai zsidó mítoszok továbbélnek Thury Levente munkáiban. A prágai zsinagóga padlásának porából Thury Levente az ott szolgáló rabbitól egy kis üvegcsényit kapott, amit szerencsetalizmánként, amulettként őrzött. „A prágai Ó-új zsinagóga padlásának törmeléke, amelyben benne lehet a Lőw rabbi által összetört, fellázadt gólem néhány porcikája. Vagy csak azt hiszem. De akkor is ugyanolyan fontos” – írta a művész.

(Részlet Fazakas Réka írásából, amely a Műcsarnok weboldalán olvasható teljes terjedelmében.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek