A numerus clausus és a lányok a 2B Galéria új kiállításának fókuszában

2021. Augusztus 31. / 19:56


A numerus clausus és a lányok a 2B Galéria új kiállításának fókuszában

A budapesti 2B Galéria új kiállításának fényépein a numerus clausus által érintett zsidó lányok, nők jelennek meg. A tárlat Szapor Judit: „Antiszemitizmus a felsőoktatásban, nőemancipáció és zsidó asszimiláció” című kutatásához kapcsolódik, amelyet a Social Sciences and Humanities Research Council of Canada (Kanadai Társadalom- és humántudományi Tanács) támogat.


Az augusztus 26-án megnyílt  kiállítás képein szereplő fiatal lányok – születési helyük és idejük, gazdasági és társadalmi helyzetük, családi és kulturális hátterük, lakóhelyük, felekezetük, apjuk foglalkozása, saját eredeti szakmájuk, későbbi pályájuk szerint – nagyon sokfélék. 

Ami közös bennük, az a tanulás szeretete és a továbbtanulás vágya volt – és az, hogy mindannyiuk életét alapvetően befolyásolta, a lehetőségeiket és választásaikat nagymértékben meghatározta és korlátozta az 1920-ban a magyar országgyűlés által meghozott numerus clausus törvény. (A jogszabály elfogadásának és hatályba lépésének 100. évfordulójára írott cikkünket EZEN A LINKEN olvashatják.)

A budapesti Ráday utca 47. szám alatt található, Böröcz László által vezetett 2B Galéria kiállítása ennek az 1900 és 1925 között született generációnak a sorsát, életútját és kivételes teljesítményeit igyekszik megidézni és feleleveníteni, így tisztelegve emlékük előtt.

Kurátor: Szapor Judit és Karádi Éva
Design: Szentesi Csaba és Csanádi Judit

Forrás2B GALÉRIA


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 10 éve halt meg Zwack Péter
2022. Augusztus 05. / 10:43

Ma 10 éve halt meg Zwack Péter

Kultúra
Múzeumunk éjszakája: micsoda buli volt!
2022. Június 26. / 15:22

Múzeumunk éjszakája: micsoda buli volt!