A hét műtárgya: Tudománybéli dolgok 1782-ből a Magyar Hírmondóban

2020. Július 17. / 10:02


A hét műtárgya: Tudománybéli dolgok 1782-ből a Magyar Hírmondóban

Österreicher Manes József volt az első zsidó Magyarországon, aki orvosi diplomát szerezhetett. Az ő emléke előtt tiszteleg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, amely aktuális hírlevelében az első magyar nyelvű hírlap, a Magyar Hírmondó egyik 1782-es számát ajánlja, a lap ugyanis Tudománybéli dolgok címmel közölt méltató cikket Österreicher doktor diplomaszerzéséről.


Österreicher Manes József (1759–1831) Balatonfüred első fürdőorvosa volt, Magyarországon pedig az első olyan zsidó vallású orvos, aki II. József császár türelmi rendelete értelmében 1782-ben megkaphatta a doktori diplomát. Elvégezte a budai és a balatonfüredi gyógyforrások vegyi elemzését, elsőként vezette be az elektromos gyógykezelést, és megindította a szódavízgyártást az orvostechnikai intézetben – írja Farkas Zsófia, a magyar zsidó múzeum munkatársa.

1782-ben az első magyar nyelvű újság, a Magyar Hírmondó tette közzé, hogy II. József külön királyi engedélye alapján Magyarországon, a budai egyetemen megkapta a doktori címet az első zsidó orvos. A lapszám egyik példányát a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár őrzi. A Tudománybéli dolgok című írásban ez olvasható: „A Budai Királyi Universitas ő felségétől különös parancsolatot vett az éránt, hogy ezentúl az orvos Doktorság Nem Katholikusnak is azon módon valamint a Katholikusoknak megadattassék. Most abbéli méltósággal egy Zsidó nemzetű és vallású Oesterreicher Manes József Uram tiszteltetett meg”.

tud. dolgok.jpg

Österreicher doktor az élelmiszeripari cikkek hamisításának felismerésére készüléket talált fel, amelyet be is mutatott Ferenc császárnak, aki ezért egy arany tubákos szelencét ajándékozott neki. 1818-ban a Magyarországon sűrűn előforduló glaubersóból sziksó készítésére gyártervezetet nyújtott be a kormányhoz. Később császári-királyi kamarai főorvos lett. 

Farkas Zsófia írását ide kattintva olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek