A békéért ad ingyenes koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar

2024. Augusztus 07. / 11:50


A békéért ad ingyenes koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar

Szerző: Deák Andrea

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes szabadtéri koncertre hívja a várost a Hősök terén augusztus 31-én este 7 órától. A Koncert a békéért elnevezésű hangverseny a zene eszközével kíván felszólalni a béke, a tisztelet, a barátság és a szeretet mellett. A program Bach, Mahler és két kortárs zeneszerző műveiből áll, a BFZ muzsikusaihoz pedig ezúttal ukrán, orosz, izraeli és palesztin vendégművészek is csatlakoznak.

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette hagyományos ingyenes nyárvégi szabadtéri koncertjének műsorát. Az előadás a Koncert a békéért címet kapta, mert a világunkra nehezedő fegyveres konfliktusok, háborúk okozta emberi szenvedésre szeretné felhívni a figyelmet, és kiállni a béke, a tisztelet, a barátság és a szeretet értékei mellett.

"Olyan nemzetközi vendégművészek állnak majd színpadra, akik közös fellépésükkel tanúsítják, hogy a zene képes a kölcsönös félelmek és bizalmatlanság enyhítésére".

A koncert elején a kortárs amerikai zeneszerző, Augusta Read Thomas rövid szerzeménye, a Plea for Peace (Könyörgés a békéért) hangzik el a BFZ muzsikusaiból álló kamaraegyüttes és Mirella Hagen német szopránénekes előadásában. Bach d-moll hegedű-kettősversenyében a szólószólamokat egy ukrán és egy orosz hegedűművész, a krími Szimferopolban született Diana Tishchenko és a moszkvai születésű Alexander Sitkovetsky játssza. Idan Raichel izraeli dalszerző a koncerten három szerzeményét énekli el, az oud nevű arab népi hangszeren Taiseer Elias palesztin művész működik közre. Az estet, Fischer Iván vezényletével a BFZ nagyzenekara Mahler harmadik szimfóniájának fináléjával, a Was mir die Liebe erzählt (Amit a szeretet mesél nekem) tétellel zárja. Az esemény a Facebookon is követhető lesz.

A háborúk okozta szenvedéssel szembesülve Fischer Iván januári izraeli karmesteri vendégszereplése után húsvétkor az általa vezetett Fesztiválzenekarral különleges passió-előadást mutatott be. A Máté-passiót más szenvedéstörténetekre emlékező betétekkel gazdagító Kompasszió már érzékeltette az együtt zenélés erejét izraeli és palesztin művészek között. A budapesti szabadtéri koncert ennek a kezdeményezésnek szerves folytatása. A tájékoztató idézi Fisher Ivánt, aki a budapesti koncertről azt mondta: "együtt, a zene révén szeretnénk kifejezni közös reménységünket, hogy véget érhet a fegyveres konfliktusok okozta szenvedés, és a jövő a kölcsönös megbecsülés és a béke jegyében áll majd, a zenekar tagjaihoz ezúttal háború sújtotta régiók zenészei csatlakoznak".   

A béke mellett zenével felszólaló koncertek sora várhatóan novemberben Isztambulban folytatódik. (MTI, Papageno)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Zsinagógák a pálmafák árnyékában
2024. Július 24. / 17:25

Zsinagógák a pálmafák árnyékában

Zsidó világ
„…Bileám fölkelt reggel, fölnyergelte szamarát ...”