Pap Ágnes a Krókusz Projektről: „Örömöt adni és örömöt kapni”

2021. Október 13. / 14:16


Pap Ágnes a Krókusz Projektről: „Örömöt adni és örömöt kapni”

Az emlékezés motívumot a jövőképpel kapcsoltuk össze, a holokausztot az előítéletekkel kezdődött népirtásként tárgyaljuk. A népirtások gyermekáldozatainak tiszteletére az élőkért és az életért ültetünk virágot – nyilatkozta érdeklődésünkre Pap Ágnes, a Szembenézés Alapítvány kuratóriumának elnöke a Krókusz Projekt október 15-i, e hét pénteki akciójáról.


Amint arról pár napja beszámoltunk: Fahidi Éva holokauszttúlélővel és a Magyar Táncművészeti Egyetem diákjaival közösen indul útjára az immár hatodik magyar Krókusz Projekt, amely az előítéletek lebontására és az erőszakmentességre kívánja felhívni a figyelmet. Az akció keretében – a népirtások gyermekáldozatai emléke előtt tisztelegve – a budapesti Dohány utcai zsinagóga előtt szerveznek virágültetést október 15-én, pénteken délután fél 5-től. 

A projekt hazai szervezője Pap Ágnes, a Szembenézés Alapítvány vezetője, aki arra a kérdésre, hogy személyesen számára miért fontos ez az akció, azt válaszolta: „lényegében azért, amiért az alapítvány is, azaz  lehet vele örömöt adni és örömöt kapni egy olyan,  egyébként számomra talán az átlagnál is fontosabb ügyben, ami amúgy ellenségeskedésre, rossz vitákra ad alkalmat, és sokszor öncélúan fordít a múlt felé”. 

logó.jpg

Pap Ágnes saját magáról szólva azt mondta: „pozitív gondolkodású ember vagyok, magam is azt keresem másokban, ami összetart, s nem azt, ami elválaszt tőlük. És sok örömöt kapok ettől. Magamon is tapasztalom, milyen jó előítéletek nélkül, egymást tisztelve élni. Jól érzem magam a világban, és szeretném ha másoknak is jó lenne. Ez az én indítékom”.

pe.JPGPap Ágnes

Mint fogalmazott: „az alapítványban mi mindnyájan a múlt tényeire alapozva, de a ma és a holnap felé fordulunk a múlt tényeinek megismerése, megértése és megértetése, az erőszakmentes párbeszéd szándékával”. Hozzátette: „amikor az írországi partnerek megkerestek bennünket, először annak örültem meg, hogy végre pozitív konnotációjú holokauszt projekt került elém, amelyben nem az elidegenítő és érthetetlen hullahegyek, számháborúk, vagy valami sematizált holokausztkép jelenik meg, hanem az emberekhez közel hozható, pozitív holokausztprojektet lehet csinálni, ami az alapítványunk krédójával is egybevág. Aztán Vincze Beatrix-szal, a Magyar Reformpedagógiai Egyesület elnökével, az ELTE egyetemi docensével veszélgetve arra is ráébredtem, hogy lehet ez preventív, örömöt adó projekt. Így lett a magyar projekt alcíme: Virággal az erőszak ellen, és az üzenete pedig az, hogy előítélet helyett válaszd az életet”. 

– Így alakult úgy, hogy az emlékezés motívumot a jövőképpel kapcsoltuk össze, a holokausztot mint az előítéletekkel kezdődött népirtást tárgyaljuk, és minden népirtás gyermekáldozatatára reflektálva, az élőkért, az életért ültetünk virágot – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi a Szembenézés Alapítvány célja, azt válaszolta: „rendkívül egyszerű a cél, abban szeretnénk segíteni, hogy szóba álljanak egymással az emberek. Ezért minden programunk egy-egy beszélgető kör, amelyben a megismerésre, megértésre, elfogadásra, együttérzésre alapozott, egymást és a tényeket tisztelő párbeszédet kezdeményezünk”. 

Ez azért fontos elmondása szerint, hogy „a résztvevők fölfedezhessék közös történelmi-kulturális örökségünkben azt, hogy sokkal fontosabb, ami összetart, mint ami elválaszt bennünket egymástól”. Mint Pap Ágnes megismételte, „örömöt adni és örömöt kapni, tanítani és tanulni vagyunk, ezt segítjük elő sétáinkkal, képzéseinkkel, konferenciáinkkal, a tények iránt érzékenyítő programjainkkal”. 

A KRÓKUSZ PROJEKT

A Krókusz Projekt az elültetett virágokról kapta a nevét. A vészkorszakban a zsidók ruháján kötelezően viselt csillagra emlékeztető alakjával és sárga színével az előítéletre, a kirekesztésre utal, tavaszi virágként, pedig a remény, az élet szimbóluma. Számunkra az életen van a hangsúly: Előítélet helyett válaszd az életet!A kezdeményezéshez csatlakozó oktatási intézmények és ifjúsági szervezetek fiataljai virágültetéssel emlékeznek a holokausztban meggyilkolt 1,5 millió társukra és az előítélet sok millió más gyermekáldozatára. Ehhez kapcsolódva önálló projekttel készülnek a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjára, a megszerzett tapasztalatokat és eredményeiket pedig megosztják közösségükben és a világhálón.A résztvevő intézményekkel, szervezetekkel közösen a projekt célja, hogy a fiatalok megértsék, mi okozta társaik halálát. Nem főként az ezzel kapcsolatos történelmi tényeket, inkább a folyamat „szabályszerűségét”, a népirtások szokásos mechanizmusát: az előítélettől a kirekesztésen és üldözésen át, a gyilkosságokig vezető út összefüggéseit. (Forrás: Szembenézés Alapítvány)

A projekt nyitórendezvénye a Dohány utcai zsinagóga melletti Herzl téren kezdődik közös és nyilvános virágültetéssel október 15-én, pénteken fél 5-től.  A 2021-22-es tanév projektje október 18-án és október 21-én tanári workshoppal indul útjára. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek