NÜB-elnök: „A felejtés útja járhatatlan”

2024. Május 27. / 17:01


NÜB-elnök: „A felejtés útja járhatatlan”

Megtartotta éves közgyűlését a NÜB Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete, amelynek vezetője, dr. Schiffer János az elnöki beszámolójában azt mondta: sajnálatos, hogy több vidéki városban szervezett holokauszt-megemlékezéseken nem képviseltették magukat az önkormányzatok. Felhívta a figyelmet arra: veszélyes, ha nincsenek emlékezők, mert – mint fogalmazott – „a felejtés útja járhatatlan”.

Éves közgyűlést tartott ma  a „NÜB” Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete, amelyen a tagok meghallgatták dr. Schiffer János beszámolóját a tavalyi végzett munkáról, az elnökség 2023. évi tevékenységéről, a 2023. évi költségvetés teljesüléséről. 

20240527_115500.jpgA közgyűlés szavaz

Elöljáróban dr. Schiffer János azt mondta: az elmúlt évben is számos megemlékezést tartottak, ellátogattak Sátoraljaújhelyre, ahol a második világháború alatt Magyarország egyetlen fegyveres megmozdulása történt a német megszállás ellen, s koszorúztak Szolnokon is. 

Az elnök kifejtette: ezeken a rendezvényeken csak néhány helybéli vett részt, az önkormányzatoktól senki, ami szerinte veszélyes, hiszen ha elhalványul az emlékezet, akkor az áldozatok iránti tisztelet vész el. Felhívta a figyelmet arra: veszélyes, ha nincsenek emlékezők, mert – mint fogalmazott – „a felejtés útja járhatatlan”.

A beszámolót és a tavalyi költségvetés teljesülését a közgyűlés egyhangúan elfogadta, csakúgy, mint az egyesület 2023. évi tevékenységéről készített éves beszámoló és az idénre tervezett költségvetést. 

20240527_120620.jpgIllés György

A közgyűlésre meghívást kapott Illés György, aki legújabb kötetét, a Rekviem a muszosokért című, tavaly megjelent könyvét mutatta be. A kötet – mint a címéből kiderül – az elpusztított magyar munkaszolgálatosoknak állít emléket. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek