Közös zsidó-keresztény-moszlim állásfoglalás az eutanázia minden formája ellen

2019. Október 30. / 15:13


Közös zsidó-keresztény-moszlim állásfoglalás az eutanázia minden formája ellen

Izraeli kezdeményezésre a három nagy egyistenhívő, bibliai alapú világvallás képviselői egyhangúan, közösen ítélték el az élet lezárását célzó bármely aktív vagy passzív közreműködést, minden ilyen lépést egyaránt elfogadhatatlannak ítélve. A dokumentumot a Vatikánban átnyújtották Ferenc pápának. 


Tegnap bocsátották Ferenc pápa, Róma püspöke rendelkezésére azt a dokumentumot, amelynek lapjain a három Ábrahámtól eredő világvallás képviselői közösen nyilvánították elfogadhatatlannak az eutánaziát aktív és passzív formájában egyaránt. Kifejezték az aláírók azt az egységes véleményüket, hogy sehol nem szabad engedélyezni a „halálba segítés” semmilyen módját.

Avraham Steinberg rabbi és más vallási vezetők Ferenc pápának átadják az eutanáziát elítélő dokumentumotAvraham Steinberg rabbi és más vallási vezetők Ferenc pápának átadják az eutanáziát elítélő dokumentumot

A három ábrahámi eredetű, egyistenhívő vallás közös célokban osztozik és teljes közöttük az egyetértés az élet végével kapcsolatos problémák megítélésében” a közösen aláírt szöveg szerint.

„Az eutanázia és a külső segítséggel lehetővé tett öngyilkosság gyökeresen rossz mind erkölcsi, mind vallási szempontból és semmilyen körülmények között sem megengedhető”-áll a szövegben.

A keresztény, zsidó és moszlim vallási vezetők a Vatikánban írták alá nyilatkozatukat.

A vallásközi kezdeményezés Izraelből, méghozzá a nemzeti bioetikai tanácstól indult, csatlakozott hozzá és az aláírásra Rómába utazott a Főrabbinátus delegációja is. Jichák Joszéf főrabbi is egyetért az aláírókkal, a szefád főrabbi szerint a halálba segítésre is vonatkozik a „Ne ölj” áthághatatlan parancsa, minden ember az Örökkévaló képmását viseli, ezért sem veheti el senki senki másnak az életét. Ugyanakkor a szenvedés enyhítése kötelességünk minden orvosi eszközzel, amely a rendelkezésünkre áll Jichák Joszéf szerint és minden más módon is.

Hasonló szellemben szólt hozzá a kérdéshez David Lau askenázi főrabbi is, hozzátéve mindehhez, hogy arról esetleg lehet vitatkozni, minden esetben a lehető legtovább meg kell-e hosszabbítani a szenvedő, halálos betegsége végső fázisába jutott beteg életét, arról azonban semmiképpen, hogy szabad-e bárki életét megrövidíteni.

Az egyetértés a moszlim, keresztény és zsidó megszólalók között valóban teljes volt, az aláírók kérik az egészségügyben dolgozókat, orvosokat, nővéreket, fontolják meg szavaikat.

A The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Álláshirdetés: Gondozó-ápolót
keres az Újpesti Idősek Otthona
Hírek, lapszemle
Megkezdődött az együttműködő egyházak közös nővérképzése
Élet + forma
Rumbach: „Piros Pont” a vizuális tervezőknek

Kommentek