Kiadják a nyilasok által kivégzett fradista, Tóth Potya István edzésnaplóit

2020. Február 04. / 10:00


Kiadják a nyilasok által kivégzett fradista, Tóth Potya István edzésnaplóit

Szerző: Kácsor Zsolt

A nyilasok által 1945-ben kivégzett legendás fradista, Tóth Potya István labdarúgó játékos és edző a vészkorszakban több száz zsidót mentett meg, üldözöttek sokaságát bújtatta. A Ferencvárosi Torna Club (FTC) olyannyira fontosnak tartja emlékének folyamatos ápolását, hogy az elmúlt években tartott ünnepi megemlékezések után most különleges, limitált példányszámban kiadják az 1925-30 között íródott edzésnaplóit is. 


Az 1891-ben született és 1945-ben mártírhalált halt Tóth Potya István 1925-1930 között vezetett edzésnaplóit tartalmazza az a limitált példányszámban kiadott kötet, amely az FTC kiadásában jelenik meg a legendás játékos és edző emlékére. A könyv bemutatóját Budapest Főváros Levéltárában, a Gárdonyi Albert teremben tartják február 6-án, e héten csütörtökön 13 órától (XIII. Teve utca 3-5.). 

t.jpgA legendás fradista, aki zsidók százait mentette meg

A sportklubot Orosz Pál vezérigazgató és Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője képviseli, a levéltár részéről a bemutatón jelen lesz Kenyeres István főigazgató és Rácz Attila főosztályvezető. Az FTC az elmúlt másfél évben komoly munkát végzett annak érdekében, hogy a legendás labdarúgó és kiváló szakember edzésnaplóiból készült kiadvány megjelenhessen, hiszen a klub számon tartja, hogy Tóth Potya István nem csak sportemberként, hanem igazi hősként is bevonult a magyar történelembe.

Tóth Potya Istvánról a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és az FTC két éve tartott közös megemlékezést  a Groupama Arénában a Ferencváros és az izraeli Maccabi Tel-Aviv labdarúgó csapat Európa-liga selejtezőjének mérkőzése előtt. A rendezvényen a szövetség nevében Heisler András, a Mazsihisz elnöke mondott beszédet, s jelen volt Kardos Péter főrabbi is, aki közismerten Fradi-drukker. A tiszteletre méltó főrabbit Kubatov Gábor, az FTC elnöke külön köszöntötte.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek