Készül az embermentő magyar hősök névtáblája

2020. Július 19. / 11:32


Készül az embermentő magyar hősök névtáblája

Az Élet Menete Alapítvány új kezdeményezése, hogy az összes Jad Vashem díjjal kitüntetett, magyar  Igaz Ember nevét emléktáblára véseti, hogy Budapest szívében, a volt csillagos házak közelében emléket állítson azoknak, akik a II. világháború idején életük kockáztatásával mentették az üldözötteket. Az alapítvány 580 ezer forintot szeretne összegyűjteni, eddig már összegyűlt 296 ezer forint.


„Aki megment egy életet, egy egész világot ment meg” – ez a Talmudból vett idézet vezeti föl az Adjukössze.hu oldalon azt az írást, amely  Az Élet Menete Alapítvány új kezdeményezésére hívja föl a figyelmet. 

A szervezet az összes magyar, Jad Vashem díjjal kitüntetett Igaz Ember – összesen 867-en vannak – nevét egy emléktáblába gravíroztatja, és a Embermentők szobor közelében kihelyezi, hogy ily módon őrizze meg a hősök nevét az utókornak.

Az Embermentők emlékműve Budapesten, a Pozsonyi úti református templom Duna felőli oldalánál található. Itt, a  volt csillagos házak közelében áll majd a tábla  azzal a céllal, hogy emléket állítson azoknak, akik a II. világháború idején életük kockáztatásával mentették az üldözötteket. Mint a projekt elindíytói írják: ők a Világ Igazai, akik nem csupán a nácikat, hanem saját családi hátterüket, neveltetésüket, gondolkozásmódjukat, érzéseiket, egyszóval önmagukat is legyőzték annak érdekében, hogy segítsenek az üldözött és halálra ítélt zsidó származású embertársainkon.

További részletek ide kattintva olvashatók.

(Címlakép: a Jad Vashem-díj)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Magyar zsidó arcképcsarnok
Magyar zsidó arcképcsarnok: Mohácsi Jenő író, műfordító (1886-1944)
Megemlékezések
Holnap lesz Timár György Tamás búcsúztatása
Élet + forma
Így készül a tökéletes hanukai fánk
2020. December 09. / 10:46

Így készül a tökéletes hanukai fánk

Kommentek