Dortmund: európai városok és zsidó szervezetek küldöttei az antiszemitizmus ellen

2023. November 29. / 10:10


Dortmund: európai városok és zsidó szervezetek küldöttei az antiszemitizmus ellen

Budapestről dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, a főváros képviseletében Kendernay János városdiplomáciai főtanácsadó vesz részt azon a ma kezdődött és december elsejéig tartó tanácskozáson, amelyre 60 európai város és zsidó szervezet összesen 120 képviselője érkezett Dortmundba. Jelen van az FTC vezetőségi tagja, Bienerth Gusztáv is. A cél az antiszemitizmus elleni közös fellépés és a helyi stratégiák kidolgozása. 

A találkozót a dortmundi zsidó közösség vezeti a város polgármesterével, Thomas Westphallal közösen azzal a céllal, hogy az európai döntéshozók pragmatikus megoldásokat dolgozzanak ki az antiszemitizmus elmúlt hónapokban Európában és szerte a világon kialakult fellángolása ellen. 

A plenáris ülésen kívül a küldöttek panelbeszélgetéseken vesnek részt, amelyeknek főbb témái a következők: az antiszemitizmus elleni nemzeti stratégiák alkalmazása helyi szinteken; a nyilvánosság fórumainak használata az antiszemitizmus ellen; vallásközi és kulturális kapcsolatok kialakítása; a sportklubok szerepe az antiszemitizmus elleni harcban; a zsidó örökség és kultúra megőrzésének fontossága.

A tanácskozásnak vannak előzményei, hiszen korábban már számos város és főváros képviselői összegyűltek Németországban a legégetőbb európai közügyek megvitatására, Budapest azonban most először vesz részt a találkozón. 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) dr. Grósz Andor elnök épviseli, míg a főváros részéről Kendernay János városdiplomáciai főtanácsadó van jelen. Dortmunban részt vesz a tanácskozáson az FTC vezetőségi tagja, Bienerth Gusztáv is, aki a ferencvárosi klub antiszemitizmus elleni fellépéseiről számol be. A három napig tartó gyűlésen történtekről honlapunkon később részletesen beszámolunk. 

Combatantisemitism.org/Mazsihisz összeállítás

Címlapkép: Thomas Westphal dortmundi polgármester (középen) a tanácskozás megnyitóján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
„Modernizmus, őrület és az amerikai álom”
Zsidó világ
Igen izgalmas előadások ma is a Hunyadi téren