Betiltja a náci szerzők műveinek árusítását az Amazon

2020. Március 17. / 20:34


Betiltja a náci szerzők műveinek árusítását az Amazon

A világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi oldala, az Amazon betiltotta Adolf Hitler könyvének, a Mein Kampfnak szinte legtöbb kiadását. Ezért a lépésért régóta lobbiztak különféle szervezetek, köztük a holokauszt túlélőit képviselő alapítványok – a Guardian cikkére hivatkozva olvasható a 444.hu internetes oldalon.

Az Amazon oldalán keresztül árusító könyvkereskedők a napokban kaptak értesítést, hogy a jövőben nem tarthatnak számos olyan könyvet, melynek szerzője náci volt. Az Amazon kitiltott olyan 'gyerekkönyveket' is, melyek a gyerekek körében népszerűsítették az antiszemita nézeteket.

A brit lap által látott levélben a használt Mein Kampfokat értékesítő felhasználó értesítést kapott arról, hogy ezt többet nem teheti. A tiltás érinti a nagynevű mainstream kiadók által megjelentetett verziókra is vonatkozik.

Nagyobb zsidó szervezetek régóta kérték, hogy Hitler műve tűnjön el az Amazon kínálatából, de Jeff Bezos vállalata eddig egyrészt a szólásszabadság védelmével, másrészt pedig azzal védekezett, hogy a kérdéssel foglalkozó diákoknak hozzáférést kell biztosítani a szöveghez, hiszen csak így ismerhetik meg Hitler gondolkodását. Az interneten amúgy számos helyről elérhető a Mein Kampf szövege különféle minőségű verziókban. Az Amazon egyben most törölte a Mein Kampf számos olcsó e-könyv verzióját is az oldaláról.

Egy másik letiltott könyv a Mérgező Gomba című "gyerekkönyv" volt, amit a később háborús bűnökért elítélt, egykor a náci Der Strümer című lapot szerkesztő Julius Streicher készített, és melyben ártalmas és veszélyes állatokat hasonlított a zsidókhoz. Egészen idáig ezt is meg lehetett vásárolni az Amazonról 7,6 euróért.

Az Amazonon így is elérhető maradt a Mein Kampf több olyan kritikai kiadása, melyeket szerkesztői alapos kiegészítésekkel adtak ki. Ilyen például az a német nyelvű kritikai kiadás, amely 70 év utáni első hivatalos megjelenése volt a szövegnek 2016-ban.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek